Je was erbij > Overzicht

PZ Westkust en Franse Gendarmerie organiseren wederzijdse stages - Koksijde - 09/06/2008

In het kader van de aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit, verkeersveiligheid en orde handhaving beslisten PZ Westkust en de Gendarmerie Nationale van Duinkerke om de bestaande samenwerking nog intenser te maken. In de toekomst gaan beide politiediensten wederzijdse stages organiseren.

Wederzijdse stages

Hoofdinspecteur Jurgen GOUWY beet vandaag de spits af en startte z'n stage op het hoofdkwartier van de Franse Gendarmerie van de compagnie van Duinkerke. Op het programma staan ondermeer werkbezoeken aan de prefectuur, de verschillende brigades, het hoofdkwartier in Ville-Neuve D'Ascq en de kerncentrale van Gravelines. De stage duurt een volledige week en spitst zich toe op de dagelijkse werking van de compagnie. De problematiek rond verkeersveiligheid, criminaliteit en orde handhaving krijgt bijzondere aandacht omdat dit de 3 items zijn waar zowel PZ Westkust als de Franse gendarmerie gezamenlijk rond werken. Op haar beurt stuurt de Franse gendarmerie in de nabije toekomst een aantal van haar personeelsleden naar de Westkust om daar een gelijkaardige vorming te krijgen.

Verbetering samenwerking

De grensoverschrijdende samenwerking tussen PZ Westkust en de Franse gendarmerie loopt al sinds 2003. Aanvankelijk werden alleen gemengde patrouilles georganiseerd. Later kwam daar ook een grensoverschrijdend recherche-overleg bij. Beide initiatieven lopen nog steeds. Ze werden vorig jaar aangevuld met wederzijdse steun bij specifieke acties, waarbij of veel Franse onderdanen of veel Belgen betrokken zijn. Gezien de uitstekende resultaten van deze vormen van samenwerking werd beslist om nu nog een stap verder te gaan door wederzijds personeel uit te wisselen voor een langere periode. Door op die manier kennis te maken met de andere politiedienst en de specifieke werking zal de aanpak van grensoverschrijdende gezamenlijke problemen ongetwijfeld nog verbeteren. De personeelsleden hebben geen politiebevoegdheden op het grondgebied van het ander land. Zij zijn aanwezig als observator en kunnen raadgevend optreden.

Info en foto's: Johan Geeraert - Politie Westkust

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.