Je was erbij > Overzicht

De Tuimelaar verbroedering met Saint-Adresse - De Panne - 02&03/06/2008

Elk jaar komen de jongens en meisjes uit het vijfde en zesde leerjaar van Basisschool De Tuimelaar samen met hun collega’s uit het Normandische Saint-Adresse, waarmee onze gemeente is verbroederd. Dit jaar was het de beurt aan onze Franse vrienden om een bezoekje te brengen aan De Panne. Dit deden ze op maandag 2 en dinsdag 3 juni.

Reeds van in september corresponderen de kinderen met elkaar via mail en post. Zo heeft iedere leerling zijn of haar correspondent. De gemeenten worden elkaar voorgesteld , de activiteiten en gebeurtenissen van het moment worden besproken en natuurlijk worden er dan reeds plannen gemaakt voor het bezoek.

Samen met Cathy van de gemeente werd een mooi programma in elkaar gebokst. Ze arriveerden maandagmiddag per bus aan De Tuimelaar. Daar werden ze opgewacht door de leerlingen en leerkrachten van De Tuimelaar. Onmiddellijk zochten de kinderen naar hun correspondent. Waar het aanvankelijk wat bedeesd handjes schudden was, kwamen de gesprekken pas echt op gang tijdens het middagmaal. Ongelooflijk hoe kinderen met slechts 1 of 2 jaar Franse les achter de rug zich reeds kunnen verstaanbaar maken.

Daarna leidde een tweetalige gids de leerlingen rond in de prachtige stukjes natuur in De Panne. Als slot werd iedereen ontvangen op het gemeentehuis voor een korte receptie.

Dag 2 stond in het teken van sport en cultuur. ’s Morgens mochten de Franse kinderen kennis maken met de “billenkarren” en andere sportactiviteiten. De sportdienst had daarvoor een mooie activiteit georganiseerd. Na de middag kon iedereen genieten van een mimespel in de gemeentezaal. ’s Avonds werd er dan nog eens echt verbroederd tussen pot en … frisdrank tijdens een fuifje in de “Boare” dat werd georganiseerd ism de Jeugddienst. Achteraf werd innig afscheid genomen van elkaar, maar werden er reeds afspraken gemaakt om blijvend contact te houden en om volgend jaar elkaar terug te zien (de vijfdeklassers dan toch) in Saint-Adresse.


Info en foto's: Van Huffel Chris

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.