Je was erbij > Overzicht

Beelden Boeteprocessie gerestaureerd - Veurne - 15/07/2008

De restauratie van drie 17 de eeuwse beelden uit boeteprocessie van Veurne is op dinsdagavond 15/07/08 plechtig ingehuldigd. De restauratie is officieel ingehuldigd door de prefect van " de Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaeker", de burgemeester van de stad Veurne en de restaurateur van de polychrome beelden Frederik Cnockaert. Het voortbestaan van deze beeldengroep is nu opnieuw voor vele jaren verzekerd. De beeldengroep 'Calvariekruis' was na 300 jaar te zijn gedragen tijdens de boeteprocessie dringend aan herstel toe.

De sodaliteit was er zich reeds jaren van bewust dat er dringend iets moet gebeuren met de beelden of staties die reeds honderden jaren deel uit maken van de boete processie. Het restauratieatelier kerat uit Wervik werd gevraagd om deze moeilijke taak op zich te nemen. De tand des tijds en de voorgaande oplaprestauraties hadden de beelden meer kwaad dan goed gedaan. De beelden uit linde hout zijn meer dan een object van volksdevotie.

Ze dragen niet alleen de geest van de 17 de eeuw met zich mee maar ook veel geschiedenis. Calvarie (woord uit het latijn) is een symbolische voorstelling van de kruisiging van Jezus Christus op de berg golgotha. Vaak worden daaraan de verschillende episoden van de lijdensweg toegevoegd. Deze oude sculpturen van de calvarie vertoonden veel slijtage en vele beschadigingen. Vooral de insectenvraat en schimmel hadden de beelden ernstig beschadigd. Een voor onderzoek was nodig om vast te stellen welke ingrepen het meest geschikt en noodzakelijkst waren. De beeldengroep werden behandeld tegen houtworm, geconserveerd met een synthetisch hars, gerestaureerd en voorzien van een beschermlaag. Er werden op het Maria beeld twaalf overschilderingen verwijderd van diverse kleurschakeringen. Op het Johannes beeld en de corpus van christus met kruis zaten vele smakeloze overschilderingen die de originele verfijnde kleurnuances bedekten.

Na de restauratie die drie maanden duurde, is de oorspronkelijke kleurafwerking ( of ook wel " polychromie" genoemd) terug zichtbaar. Het resultaat was een echte openbaring. De polychromie vormde duidelijk de expressieve eindafwerking van deze gebeeldhouwde kunstobjecten. De volgende jaren zullen op deze wijze nog meer beelden worden gerestaureerd.

De beschadigde beelden

Foto's van de restauratie

Op 27 juli 2008 om 15.30 zullen deze gerestaureerde beelden opnieuw in de Boeteprocessie worden meegedragen. De Boeteprocessie is en blijft het visitekaartje van Veurne. De `Boeteprocessie` is een processie die ieder jaar op de laatste zondag van juli om 15u30 door de straten van de Belgische stad Veurne trekt. Paters Kapucijnen besloten in 1607 een processie in te richten om oorlog en pest te weren. Ze stichtten een vereniging, de `Sodaliteit`, die door de toenmalige bisschop in 1646 werd erkend. Datzelfde jaar namen de leden zelf deel als boetelingen met pijlen en 18 zware kruisen. Ze inspireerden zich daar...

Info en foto's: Frederik Cnockaert, Kerat

----------------

Ook Frank Laleman van het organisatiecomité stuurde ons een aantal foto's door.

De persvoorstelling.

Groepsfoto

Het kruis met corpus

De apostel Johannes

Het Mariabeeld

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.