Je was erbij > Overzicht

Maria-Ommegang - Poperinge - 06/07/2008

Bange momenten voor Poperingenaars de wolken hangen dreigend boven kerk, stadhuis en katapult… En toch moedige bedevaarders kwamen in naar de tijdsgeest geproportionneerde getallen naar de stad. Heel wat hadden zich met de fiets ter stede begeven.

Een religieus evenement met heel wat nep-kerkelijke prominenten. Abdijen en geestelijke hebben onze gewesten gekristianiseerd en blijkbaar ook gedomestikeerde huisdieren geintroduceerd. Ook heel jonge bedevaarders kwamen met eigen vervoermiddel…

Met BHV zal het wel niet te maken hebben, maar er waren heel wat leeuwenvlaggen en de nostalgie naar de tijd van de wereldtentoonstelling 1958 bracht leeuwen en vlaggezwaaien.

De solidariteitsidee in het religieuze kamp steekt af en toe eens weer zijn kop op. Bevrijdingstheologie kan soms zomaar in de context te zien zijn. Hier stappen de gilden op zoals weleer. Neen, geen boerenkrijger, maar bv. de bakkers met hun 'spade'…, enz.


Inderdaad de rede-rijker GHYBE is verjongd opgestaan!

Deze strookar is niet voor de ezel van Ghybe maar het transport van een pestlijder. Ik vraag me af wat die jeugdige cultuurminnaars aan de nadar ervan denken?

Dit is niet de afhaling van GFT .. van de 'puypegale' zijn we in Poperinge al eeuwen verwijderd. Monniken en religieuzen hebben onze mensen cultuur gebracht: landbouw en onderwijs.. In de 17de eeuw organiseerden de recolletten in onze stad een Latijnse school: de voorloper van het college, maar al veel vroeger ook werd onze streek de landbouw eigen gemaakt.

Miami… en Ponderosa… de kristianisering gaat verder


Het schip van de kerk zwalpt op de woelige baren. De religieuze getuigeheuvels worden strijdvaardig rechtgehouden o.a. door processies.


De geschiedenis leert hoe de rederijkers de cultuur van de taal veredelden en boetseerden in poëzie en proza. Hier wordt een oud Maria gedicht declameerd. De Maria verering kende zijn eigen opwaardering tegen de reformatie.

Via processies wordt het volk onderwezen. De zuilengang van de tempel is voor de gelegenheid 'wandelend'. Het is naar ons gevoel de groep die vrij dicht bij de originaliteit staat in zake kledij. Dat kan bv. van de pastoor uit de 15de eeuw niet worden gezegd en de wieg bij het huisje van Nazaret lijkt me wat te 20ste eeuws.

Kerk en staat op een lijn. Niet te strikt nemen… De pas is er voor enkele in, in lijn met het mysterieuze beeldje aan de gevel van de Sint Bertinuskerk. Of loopt er hier toch een niet in de rij :?

De Lieve Vrouwe van Sint Jan heeft gezorgd voor het weder.. dat doet ze niet ieder jaar. Blijkbaar waren de mensen van Poperinge dit jaar wat braver. Op naar volgende editie. Jubeleditie. Eeuwfeest van de kroning!

Info en foto’s: Henri Vandenberghe

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.