Je was erbij > Overzicht

Wespendief krijgt vrijheid terug - 15/07/2008

De wespendief die op 15 juli werd vrijgelaten, werd op 10 juni 2008 gevonden in Noordschote. Op dinsdag 10 juni werd er in de Broeken van Noordschote een gekwetste wespendief ontdekt. Gilbert Liefhooghe, medewerker van het VogelOpvangNetwerk (VON), haalde de prachtige vogel op: de rechtervleugel bleek onbruikbaar. Het dier had een vleugelbreuk en bij onderzoek in het Vogelopvangcentrum in Beernem werd duidelijk dat het dier geschoten was. Dergelijke praktijken tarten elke verbeelding. Wespendieven zijn erg zeldzame (broed-)vogels in onze streek, en uiteraard volledig beschermd.

De naam van de wespendief verraadt onmiddellijk de voedselvoorkeur van deze bijzondere roofvogel: zijn voedsel bestaat voor een groot deel uit insecten: larven en poppen van in groepen levende wespensoorten. De vogel 'steelt' de insectenkroost door de wespennesten uit te graven. De poten van deze sterk op de buizerd gelijkende vogel zijn bedekt met een dikke huidlaag. Die moet voorkomen dat de wespendief ál te veel gestoken wordt. Wespendieven arriveren pas na half april in België en vanaf eind mei beginnen ze met de eileg. Deze timing is helemaal afgestemd op de ontwikkeling van de wespennesten, die pas begin juli een redelijke omvang krijgen. Zodra er geen wespenlarven meer zijn, ongeveer eind augustus, vertrekken de oude vogels weer net zo stil als ze kwamen naar Afrika. De jonge vogels vertrekken één of twee weken later.

De verwondingen herstelden goed en op 9 juli kregen we uit het VOC te horen dat de vogel terug vrijgelaten kon worden. Gisterenavond kreeg de wespendief zijn vrijheid terug, op de plaats waar hij werd gevonden. De vogel vloog onmiddellijk 200 meter verder en ging uitrusten op een tak van de populierenrij. Hij kuiste nog even zijn pluimen gedurende een kwartier, aanschouwde de omgeving en koos dan voor de wijde wereld. Het ga je goed!

Foto’s en info: Sofie Butaye - De Bron vzw.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.