Je was erbij > Overzicht

Leander Vyvey haalt podium op Grand Slam Pro World Tour Kite surf - Nieuwpoort - 06/07/2008

De Kiteboard Pro World Tour 2008 sloot op 6 juli, zijn derde etappe af met de Freestyle Kiteboard Cup Italië (Como meer). Bij deze slaagde Leander Vyvey uit Nieuwpoort (België) erin om de superprestatie die hij neerzette in Paros (Greece) in de vorige manche te overtreffen. Op het Como meer stootte hij opnieuw door tot in de finale en dit keer slaagde hij erin deze manche van het wereldkampioenschap op zijn naam te schrijven. Vincent Tiger (Frankrijk, winnaar in Paros) en Jessey Richman (USA) die het hem in Griekenland moeilijk maakten werden reeds eerder in de wedstrijd buiten spel gezet. In de halve finale kon Leander het vlot halen van de Braziliaan Villarim en in de finale lukte het hem Thomas Paris (Frankrijk) te verslaan. Door te kiezen voor een kite van 13 m² had hij 3 m² meer “power” in de lucht, welke hij wist te beheersen voor alle tricks en waarmee hij ook tussen de windvlagen door de jury kon blijven verrassen en punten liet noteren die hem de ereplaats bezorgden. Internationaal, en in het bijzonder in de organiserende landen van deze wereldtour, brengt de pers uitgebreid verslag uit van deze evenementen en de internationale doorbraak van Leander.

Deze sport is populair en spreekt als extreme sport zowel jong als oud aan. Aan zee kleuren deze vliegers over de ganse kustlijn de horizon zodat bezoekers geïnteresseerd kunnen zijn in dit gebeuren, zeker als dan blijkt dat we meedraaien op wereldniveau. Leander trainde deze winter 2 maand in Brazilië, waar hij op relatief vlak water met permanente wind zijn nieuwe “tricks” kon uittesten. Begin dit jaar vertrok hij voor 2 maand naar Zuid Afrika, waar hij dezelfde training op de golven zou inoefenen. Hij had de pech om de eerste dag van deze periode zijn enkel te breken zodat hij tot daags voor de eerste manche van het WK in Frankrijk niet meer op zijn “board” stond. Deze eerste manche sloot hij dan ook niet af met opvallende resultaten (16de plaats) , maar daar was hij er toch al in geslaagd met de derde beste “trick” de nodige aandacht naar zich toe te trekken. Door gebrek aan wind in Frankrijk werden er toen geen herkansingen gevaren (wat hem in Griekenland zijn tweede plaats kostte doordat Tiger daarin doorstootte en beide finalisten voorbij ging) waardoor hij geen tweede kans kreeg zich daar te bewijzen en heden moet zwoegen om over alles aan de top te raken.

Sinds Frankrijk gaat het wel alsmaar beter: 3de in Griekenland, 1ste in Italië. Op de wereldranglijst komt hij hiermee op de 3de plaats. Nu nog kijken wat Turkije, Portugal, Marokko, Brazilië en Nieuw Caledonië zullen brengen.

Meer foto’s kunnen altijd bekeken en opgevraagd worden op Leander zijn site www.leandervyvey.com.

Dank aan Chantal Claes voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.