Je was erbij > Overzicht

11de jongerenstage CCCMP was opnieuw een megasucces - Ieper - 10/07/2008

In samenwerking met de cel Jeugd-Defensie organiseerde het CCMP voor de elfde maal een jongerenstage voor meisjes en jongens van 16 tot 18 jaar.

Deze stage ging van start op maandag 30 juni 2008. Zeventien jongens en één moedige meisjes hadden de wens uitgedrukt om één week zomervakantie te ruilen voor een intensieve stage teambuilding bij Defensie. Ze kwamen meer bepaald gedurende vijf dagen proeven van het dagelijkse leven en van de activiteiten van de militairen in de kazerne. Vóór alles kwamen ze echter “overleven” in team op het terrein.

De leeftijdscategorie 16–18-jarigen is ideaal qua fysieke mogelijkheden, interesse en maturiteit. Nochtans hebben deze jongeren een goede begeleiding en omkadering nodig, vooral wanneer men alle activiteiten correct en veilig wil laten verlopen. De verdeling van het peloton stagiairs in drie secties met telkens een sectiecommandant is een goede formule. De verdeling jongens-meisjes was dit jaar buiten verhouding, maar onze enige dame, Justine uit ZONNEBEKE bewees dat dames niet per definitie het zwakke geslacht zijn.

Zomer !

In tegenstelling met de regenbuien en rukwinden van de vorige editie, werd de jongerenstage 2008 getrakteerd met aangenaam zomers weer. Een goed gevulde veldfles, een frisse douche en af en toe een opkikkertje waren dan ook welgekomen voor het moreel.

Na de inlijving, het afleggen van de militaire testen lichamelijke geschiktheid (MTLG), een algemene verkenning van het kwartier en een test gevechtszwemmen, trokken de jongeren op maandag naar de MENENPOORT voor een kransneerlegging tijdens de Last Post. Voor zij die niet van de streek kwamen … een unieke ervaring. De eerste avond werd afgesloten met een verkenning van de regio, een bezoek aan de Pool of Peace en een beklimming per fiets van de KEMMELBERG.

Dinsdagmorgen kregen de jongeren een informatieshot van het Defensiehuis WEST-VLAANDEREN en een les kaartlezen (coördinaten, azimut, …). De lessen bewapening behoren spijtig tot het verleden. Na de middag werd de colonne gevormd en vertrokken onze recruten bepakt en bezakt op tweedaags bivak naar BESELARE. Bivakkeren, overleven op rantsoen, eigen potje koken, natuurlijke omloop, overschrijden van moeras, kaartlezen, hindernissenpiste, initiatie windsurfen, drilloefeningen, … en onverwachte alarmoefeningen met gasmasker zijn maar een greep uit het drukke programma.

Donderdag stond de eindmars met rugzak op het programma. Van BESELARE langs ZONNEBEKE, Tyne Cot, PASSENDALE via LANGEMARK naar BOEZINGE tot IEPER. 27,5 km (!) zonder enig verlies… Als volwaardige, fiere stagiairs marcheerden ze omstreeks 15.30 u in peloton, in cadans door IEPER. Die intense dag werd afgesloten met een welverdiende BBQ en een avondje uit bij de Beselaarse boogschuttersvereniging.

Alex, Rudi en Ilse, onze lokale entertainers zorgden dat iedereen die avond zijn blaren en stramme spieren vergat…

Teambuilding

Naar het einde van de stage viel het duidelijk op dat ondanks het zware programma en de weinige uurtjes slaap het CCMP alweer geslaagd was in zijn basisopdracht: teambuilding. Niemand had afgehaakt. Samen uit, samen thuis!

Na vijf dagen intensieve training werden de jongeren op vrijdag om 16.15 uur na een korte militaire plechtigheid opnieuw heelhuids afgeleverd aan hun ouders. De uitreiking van de welverdiende brevetten en het zingen van het stagelied, de Brabançonne, vormden de kers op de taart.

Aansluitend werden al afspraken gemaakt voor de reünie van “10 jaar jongerenstage” op 28 september a.s. tijdens de OPEN DEUR van de kazerne IEPER.

Foto’s R. CRUYDT – M. DEHOUCK

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.