Je was erbij > Overzicht

Noveen O.L.V. - Esen - 02/07/2008

De jaarlijkse noveen in de Kapel O.L.Vrouw ter Hulpe in Esen is gestart op 2 juli 2008. Deze noveen heeft daar reeds van in 1643 plaats. De oorlogen en een paar andere zaken hebben deze gebeurtenis een paar keer gestoord.

Er startte op 6 november 2006 een planning om deze kapel te renoveren. Er werden benifietsavonden georganiseerd en sponsors gezocht. Het heeft vruchten afgeworpen en de resultaten mogen er zijn. De renovatiewerken zijn reeds een grote stap vooruit aan de Kapel O.L.Vrouw ter Hulpe langs de Esenweg te Esen. De werken zijn momenteel stopgezet voor de jaarlijkse noveen die startte op 2 juli. Meteen konden de deelnemers reeds een idee vormen wat er in de kapel zo allemaal is gewijzigd. De VZW Kapel ter Hulpe heeft reeds hard gewerkt om het uitzicht van de kapel binnenin er weer te doen uitzien zoals het was voor 1914. Pastoor Bart Malfait was dan ook gelukkig nu woensdag 2 juli het nieuwe meubilair te kunnen inwijden en de eerste noveenmis te kunnen doen voor een volle kapel. De noveen duurt negen dagen. De kapel zal nadien ook gedurende de dag open zijn indien er niet gewerkt wordt. De renovatie werken zijn gestart in november 2006 en de volledige renovatie zal gedaan zijn met de noveen van 2009. Dan wordt er een groot feest op touw gezet om dit te vieren. Het kleine O.L.Vrouw beeldje, waarom alles eigenlijk te doen is zal dan terug in de kapel zijn op een ereplaats vooraan. Momenteel is het in herstel en worden er nieuwe kleding voor gemaakt in een klooster. Hierbij een enkele foto's die een beeld geven van de reeds ver gevorderde renovatie.

Het beeldje van O.L.Vrouw

Binnenzicht kapel voor de renovatie

Binnenzichten nu. Vooraan het levensgrote Mariabeeld en de schilderij Moeder en Kind.

Het mooie nieuwe schilderij op de noordmuur die de legende weergeeft. Kinderen spelen onder een eikenboom en een zieke zoekt troost bij O.-L.-Vrouw ter Hulpe. Onderaan is de Weesgegroet terug aangebracht zoals vroeger.

Het nieuwe dokszaal met orgel zoals vroeger met onderaan een glazen ingang.

Detail schilderij.


Info en foto’s van Roger Haesaert.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.