Je was erbij > Overzicht

Middenschool De Vierboete uit Nieuwpoort werkt mee aan uniek project leenfietsen - 22/02/2008

Fietsendiefstallen zijn bijzonder vervelend en betekenen voor het slachtoffer ervan niet alleen administratie rompslomp -aangifte doen bij de politie, regelingen treffen voor ander vervoer…- maar ook vaak een groot financieel verlies. Anderzijds worden bij de politie elke week fietsen binnen gebracht waarvan elk spoor naar de eigenaar ontbreekt. Deze teruggevonden fietsen worden na verloop van 6 maanden in de meeste gevallen openbaar verkocht.

Project leenfietsen

De preventiedienst van politiezone Westkust startte een project leenfietsen, om de slachtoffers van een fietsendiefstal tijdelijk uit de nood te helpen. Concreet betekent dit dat wie als slachtoffer van een fietsdiefstal aangifte komt doen bij de politie, gratis een fiets kan lenen voor de termijn van 2 maanden, verlengbaar met 2 maanden. Een aantal achtergelaten/gevonden fietsen werden daarvoor opgeknapt.

Unieke samenwerking

Het project is leefbaar dank zij de unieke samenwerking tussen verschillende partners. Op de eerste plaats komt de afdeling mechanica van Middenschool De Vierboete uit Nieuwpoort. Dankzij het fietsenatelier van de school worden deze fietsen hersteld met wisselstukken of door de aankoop van nieuwe onderdelen. De leerlingen zorgen ervoor dat de fietsen weer rijvaardig gemaakt worden en beantwoorden aan de verkeerstechnische eisen om op de openbare weg te komen. Omdat koken geld kost werden nog partners aangezocht. Het Nieuwpoortse OCMW zag wel brood in dit project en was bereid in te staan voor de aankoop van het materiaal voor het herstellen van de fietsen. In ruil daarvoor krijgt het OCMW een aantal fietsen ter beschikking voor haar eigen projecten, zoals om een aantal werkzoekenden aan vervoer helpen. Fietsenhandelaar Jochen's Velodroom uit Veurne bleek bereid om gratis de montagekaders voor de fietsen te leveren.

Win-winsituatie

De samenwerking tussen de verschillende partners zorgt voor een echt voorbeeld van een win-winsituatie: De slachtoffers van een fietsendiefstal worden niet in de kou gelaten maar kunnen onmiddellijk gedepanneerd worden. Het OCMW krijgt voor een beperkt bedrag een grote return in de vorm van fietsen voor eigen projecten. De leerlingen van Middenschool De Vierboete doen naast nuttige praktijkervaring ook nog verkeerstechnische kennis op. De politie tenslotte krijgt een beter zicht op het werkelijk aantal fietsendiefstallen omdat dit project de aangiftebereidheid verhoogt en kan de slachtoffers concreet helpen.

Dankjewel Middenschool De Vierboete!

Dank aan Johan Geeraert, Politie Westkust, voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.