Je was erbij > Overzicht

Koen Depraetere kweekt eerste aardbeien - Geluwe - 22/02/2008

REO Veiling verkoopt eerste Belgische aardbeien

In de REO Veiling van Roeselare werden vrijdag 22 februari de eerste Belgische aardbeien van het seizoen verkocht tegen 200 euro/kg aan Michel Dhuygelaere uit Brugge. Het was teler Koen Depraetere uit Geluwe die 1 kistje Flandria-aardbeien aanvoerde. Het is al het tweede jaar op rij dat deze tuinbouwer erin slaagt om de eerste Belgische aardbeien te produceren.

In het West-Vlaamse Geluwe telen Koen Depraetere (33) en zijn vrouw Greet Vanhollebeke al enkele jaren aardbeien. Twee jaar geleden waagde Koen Depraetere zich aan een experiment. In een hoek van zijn serre had hij 500 m² afgebakend om aardbeien onder groeilampen te produceren. Koen kaapte daarmee in België op teelttechnisch vlak een primeur weg.

Twee jaar later voldoet het experiment nog altijd aan zijn verwachtingen. "Zowel qua teeltmethode als qua prijsvorming ben ik tevreden en dit jaar ziet het er nog veel belovender uit', oordeelt Koen. 'Ik heb voor een ander aardbeienras gekozen. Clery is nog beter dan Elsanta. Ze hebben minder licht en warmte nodig. Toch zal de productie en de kwaliteit beter zijn.' Volgens de aardbeienteler kan de smaak van Clery vergeleken worden met het ras Elsanta. 'Ze zijn wat krokanter dan andere aardbeien.'

De eerste Belgische aardbeien zijn dit jaar twee weken vroeger dan vorig jaar. 'Clery is één van de vroegste aardbeienrassen,' legt Koen uit. 'Daarnaast zijn we niet geconfronteerd geweest met extreme wintertemperaturen. Anderzijds heeft de zon de laatste weken ook al veel geschenen.' Depraetere heeft de aardbeien van het ras Clery gepland op 12 december en een week later beginnen verwarmen en belichten.

De Clery is het resultaat van een natuurlijke kruising van de Elsanta aardbei en een Italiaans aardbeienras. Het unieke aan het merk Clery is dat het veel vlugger bloeit dan de traditionele Elsanta. Het Italiaans ras is ook milieuvriendelijker omdat het minder licht nodig heeft om te groeien.

Verkoop

In de REO Veiling van Roeselare werd het exclusieve product verkocht tegen 200 euro/kg. De aardbeien werden aangekocht door groothandelaar Michel Dhuygelaere uit Brugge. De firma Dhuygelaare zal de aardbeien schenken aan de zieke kinderen van het AZ Sint-Jan Brugge. 'Het AZ Sint-Jan is een goede klant van mij. Daardoor kwam ik het op het idee om het aan hun kinderafdeling te schenken,' verklaart Michel Dhuygelaere. Qua omzet staan aardbeien in de top 10 van de REO Veiling. In 2007 verkocht de veiling 2,9 miljoen kilogram aardbeien, goed voor een omzet van ruim 5,2 procent van de totale omzet van de REO Veiling.


Dank aan Evelien Vantomme, REO-veiling, voor de info en foto.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.