Je was erbij > Overzicht

Atheneum Diksmuide - levensbeschouwelijk - 12/02/2008

De vijfdejaars leerlingen van het Atheneum Diksmuide onder leiding van de leerkrachten E. Beghei, T. Dutry en V. Huvenne bezochten in het kader van de lessen levensbeschouwelijke vakken het Guislainmuseum en het Vredeshuis te Gent.
In de voormiddag trokken ze naar het Guislainmuseum. Daar loopt momenteel de tentoonstelling 'Ziek tussen lichaam en geest'. Een gidsbeurt van de museumcoördinator in eigenste persoon is niet voor elke groep weggelegd en het bleek een enorme meevaller. De leerlingen kregen er een boeiend overzicht van hoe in verschillende culturen en doorheen eeuwen geschiedenis naar ziekte werd gekeken. Daarna doorliepen ze nog de vaste collectie van het museum, die inzicht geeft over het ontstaan en de evolutie van de psychiatrie. Rond geestelijke gezondheidszorg bestaan tot op de dag van vandaag talloze taboes en vooroordelen. Een bezoek aan het Guislainmuseum - waarbij de leerlingen zeker ook de mooie en soms hermetische kunst van de patiënten niet mogen vergeten - helpt om hiermee te leren omgaan.

De leerlingen kregen over de middag de gelegenheid om de Gentse binnenstad te bezoeken.

In de namiddag werden de leerlingen verwacht in het Vredeshuis, niet ver van het Gravensteen. Daar werden ze verwelkomd door 'de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties', die hen duidelijk zou maken waar de VN voor staat en wat nu net die Millenniumdoelstellingen zijn. Daarover werd reeds veel over gesproken, maar met de effectieve uitvoering ervan loopt het niet altijd van een leien dakje. Een zaal met acht kokers - eentje voor elke doelstelling - moest rond dit thema de puntjes op de i zetten. Extreme armoede en honger uitbannen, alle jongens en meisjes naar school, gelijke rechten voor man en vrouw, het zijn maar de eerste drie van de acht doelstellingen waar onze leerlingen nu mee vertrouwd zijn. De middag vloog voorbij en voor ze het beseften, stonden ze opnieuw aan de Gentse Sint-Pietersstation, klaar om terug te keren naar Diksmuide. Een geslaagde dag, opgeladen met ideeën en ervaringen, die zeker nog zullen blijven nazinderen.


Redactie en foto's, Bertrand Vande Ginste

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.