Je was erbij > Overzicht

Academie Muziek en Woord 50 jaar jong - Koekelare - 04/12/2008

In Koekelare werd er in de afgelopen week feest gevierd. Dat had alles te maken met het 50-jarig bestaan van de academie voor Muziek & Woord. Reeds 50 jaar gaan ze er in de academie voor muziek en woord om met notenbalken. Ze leren er ook diverse sleutels kennen zoals de vioolsleutel, de bassleutel en de altsleutel. Ook diverse maattekens dienden ze aan te leren gaande van de tweetweedemaat, driekwartsmaat, vierkwartsmaat, maatstreep en herhalingstekens. Dat is uiteraard nog niet alles.... Er zijn nog de intervallen: prime, grote seconde, grote terts, kwint, grote sext, grote septime en octaaf... Niet evident allemaal om dit te kennen... Enfin. In Koekelare en Jorko kennen ze er immers alles van.


Na een verwelkoming door Schepen Kelly Tanghe hoorden we "Les Sylphes" van F. Burgmüller gespeeld op de piano door Dries Vanmullem. Talent is er dus zeker bij Jorko. Verder hoorden we "Teuf-Teuf" van Th. Muller door Wiebe Willems op de trompet en in een begeleiding van Annick Ryckaert. Ze kunnen de nootwaarden perfect spelen en dus ook perfect lezen. Vooraleer je trompet speelt is wel aangeraden om wat te drinken... Door het blazen op het mondstuk langsheen de monstukfitting is er al een eerste vochtuitlaat... Als je blaast, blaas je immers ook heel wat vocht in de trompet. Goed onderhoud van uw instrument is achteraf ook nodig. Het is eigenlijk mooi om te zien. Verder hoorden we Lucie Demolder die met haar altsaxofoon "Things to do with Bamboo" deskundig werd begeleid door Annick Ryckaert. Een altsaxofoon is een instrument met een heel ander kleppenmechanisme. Het zijn dan ook drukkleppen in plaats van ventielknoppen bij de trompet. Ongelofelijk dat mensen op zo'n manier muziek kunnen spelen. Heel wat jaren training gaan er aan vooraf. Verder was er Hilde Balcaen die er met haar langwerpige klarinet niet moest onderdoen. Ze beheerst het beestje zeer goed... Hierbij werd ze begeleid door Jorko.

Er was ook nog een kippenvelmoment met de leerlingen van de academie voor muziek & woord die er een prachtige zangperformance brachten. De tekst hadden ze hiertoe van buiten geleerd... Het was immens om dit in onze gloedniewe cultuurzaal "De Balluchon" mee te kunnen maken. Na een intermezzo door directeur Dirk Lievens mochten Rune Degryse en Georgi Rjabynin vierhandig piano spelen. Ze deden het fantastisch. Met nog enkele mensen erbij kunnen ze een mega jazzband starten... Enfin. Dit was dan weer heel andere muziek: "the little prince","pleasant dreams", "round-up time" van J. George... We mogen het zeggen: dit was een avond met niveau. Ondertussen nam ook burgemeester Patrick Lansens het woord.

Burgemeester Lansens werd voorafgegaan door Sander Mahau en Robbe Lesaffre die vierhandig piano brachten. Deze werden ritmisch begeleid door Georgi Rjabynin en Rune Degryse die zopas ook vierhandig piano hadden gespeeld. De 5 Tanten - Boogie van E.Haas, R. Salzbrunn, M. Schneider, K. Strebl, V. Weinhandl werd voortreffelijk gebracht. Dat moest de burgemeester beamen. Wat hij nog meer moest beamen was de enorme inzet van de heer Jozef Heus die op een prachtige manier de geschiedenis van de academie voor Muziek & Woord heeft geschreven. Konden wij maar zo eentje vinden? De burgemeester was hierover in de wolken net als de vele leden van Jorko en mensen uit het publiek. Jozef Heus heeft dit bijzonder goed gedaan. Het doet de muziek van Mozart volgend op het kleine intermezzo nog extra smaken. Jammer dat je het hier niet kan horen... Het duo van Reba Boone en Elien Verbeke bewijst dat Koekelare enorm veel grote talenten in huis heeft. Bij Jorko en de academie voor Muziek & Woord kennen ze geen moeilijkheidsgraad.

Denken we nu aan Sen to Chihiro no kamikakushi van J. Hisaishi gebracht door Sarah Heus en Diana Rjabinina... Een piano samenspel...ja, ja vierhandig. Je moet toch perfect op elkaar ingespeeld zijn om dit te kunnen. Misschien ook nog eens vermelden dat Sarah wellicht de kleindochter is van Jozef Heus. Nadien was er nog "Zirkus Renz" van Gustav Peter, arr. Guy Rodenhof door Wouter Faelens en Bjorn Denys in begeleiding van Jorko. Jorko had een zware dag achter de rug, want ze waren op dat moment al voor de tweede maal aan het spelen. Geen evidentie. Blij waren ze dan ook dat Kelly Tanghe nog eens voor een intermezzo zorgde. Een kleine pauze om dan nog twee maal alles te geven met "Dublin Dances" van Jan Van der Roost door Jorko en It's a small World (arr. Toschio Mashima) een samenzang van de leerlingen in begeleiding van Jorko...

Rest er ons nog een dankwoord namens de academie voor Muziek en Woord. Dankbetuigingen aan burgemeester Patrick Lansens, schepen Kelly Tanghe, het voltallige gemeentebestuur, directeur Dirk Lievens, alle leerkrachten, leerlingen, Jozef Heus en jeugdensemble Jorko. Op zaterdag 3 januari 2009 is er om 20uur in cultuurzaal De Balluchon het 31ste nieuwjaarsconcert o.l.v. Geert Deforche. Kaarten kosten 7 euro en zijn uitsluitend via reservatie te verkrijgen. Dit is een organisatie van jeugdensemble Jorko, afd. van de vzw St. Joris en Jorko. Zeer waarschijnlijk zal meester Jules Anseeuw en meester André Dewilde er van de partij zijn. Reservatie voor toegangskaarten kan in de Westmeetstraat 64, 8680 Koekelare, tel 0472/01 42 31. De reservatie moet uiterlijk voor 14 december gebeuren. Er zijn immers maar 300 zitplaatsen beschikbaar. Wees er dus als de kippen bij.


Dank aan Andy Vermaut voor de info en foto.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.