Je was erbij > Overzicht

Geslaagde Europese nacht van de vleermuis - Woumen - 31/08/2008

VLAAMS BEZOEKERSCENTRUM DE OTTER

Zaterdagavond 30 augustus vond één van de vele activiteiten van de Europese Nacht van de Vleermuis plaats in het Vlaams Bezoekerscentrum De Otter en het natuurgebied De Blankaart in Woumen. Hiervoor sloegen de West-Vlaamse Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt, het Vlaams Bezoekerscentrum De Otter van het Agentschap voor Natuur en Bos en de vrijwilligers van Natuurpunt IJzervallei de handen in elkaar. Het thema van deze vleermuizennacht was 'Water is leven'.

In totaal namen een 130-tal mensen, afkomstig uit de wijde omgeving, deel aan deze geslaagde vleermuizenactiviteit. De vrijwilligers van de West-Vlaamse Natuurpuntvleermuizenwerkgroep vertelden over het leven van deze mysterieuze maar nuttige nachtdieren. Nadien ging men, met de bat-detector in de hand, in groep op tocht op zoek naar vleermuizen. Een bat-detector zet de fijne, ultrasone geluiden van vleermuizen om in voor de mens hoorbare geluiden. Volgende vleermuizensoorten werden met de batdetectoren waargenomen: dwergvleermuis, ruige dwergvleermuis, laatvlieger en watervleermuis. Onderweg nam men even een kijkje in de ijskelder in het kasteelpark, een favoriet winterverblijf voor vleermuizen. Als kers op de taart kregen de aanwezigen de kans om met de fluisterboot vleermuizen te bewonderen en te beluisteren op de Blankaartvijver.

Bij terugkomst kon men in het vleermuizencafé (= café met 'live' vleermuisgeluiden op de achtergrond i.p.v. muziek) een 'bloody Blankaart' drinken en een hapje met 'muizenstrontjes' eten. Ook voor de kinderen was er een aangepast programma: vleermuizentekeningen kleuren, puzzelen en een vleermuizenmobiel maken om mee te nemen naar huis. Eens al deze opdrachten vervuld, kregen de kinderen een diploma van vleermuizenkenner.


Info en foto's: Sigrid Verhaeghe, Natuurpunt De Blankaart

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.