Je was erbij > Overzicht

Kerat restaureert O.L.V-beeld in Moorslede - Wervik - 17/08/2008

Frederik Cnockaert
Hoogweg 42 – 8940 Wervik
Tel.: 056/22 67 97 – Fax: 056/31 02 21 – GSM: 0495/51 33 87
e-mail: info@kerat.be – web: www.kerat.be

Op zondag 17 augustus om 16 uur aan de Sint-Martinuskerk te Moorslede was er de plechtige inhuldiging van het gerestaureerde Onze-Lieve-Vrouwenbeeld, afkomstig van het voormalige klooster Sint-Vincentius-a-Paulo (Ten Bunderen). De restauratie van dit historische stenen beeld gebeurde door kunstrestaurateur Frederik Cnockaert van het restauratie bedrijf Kerat uit Wervik.

De officiële inhuldiging is de start van een reeks activiteiten rond de herdenking van de 90ste verjaardag van het einde van de eerste Wereldoorlog waarbij de gemeente Moorslede volledig werd verwoest tijdens het eindoffensief. Dit heeft de heemkundige kring van Moorslede met deze inhuldiging op gepaste wijze herdacht. Het authentieke Madonnabeeld werd recentelijk ontdekt en krijgt nu een ereplaats aan de voet van de Sint-Martinuskerk.Er was voorafgaand een academische zitting in de kerk om 16u met o.a. volgende sprekers : Ludo Hameeuw en Wim Wylin. Het beeld werd ingehuldigd door burgemeester Walter Ghekiere en ingezegend door pastoor André Monstrey en de Congregatie O.L.V.- ten - Bunderen.

Dit Mariabeeld is één van de weinige stenen relieken van Moorslede van voor WOI. Het mag een mirakel worden genoemd dat dit devotiebeeld de totale verwoesting heeft overleefd. Het beeld was wel gehavend, er waren barsten en er ontbraken diverse onderdelen, o.a de wereldbol, de handjes en voetjes van kindje jezus, de tenen van Maria en het kruisje. Het beeld werd gereinigd, de barsten werden deskundig bijgewerkt en waar nodig van retouches voozien Een beschermlaag verzekerd de bewaring van dit kunstwerk.

Historische achtergrond

Onze-Lieve-Vrouw heeft in de loop der eeuwen een gevarieerd imago gekregen en dat laat zich in de Kunst zien. Er zijn veel types ontstaan met uiteenlopende houdingen en kleuren. Maria werd meestal uitgebeeld door haar unieke relatie tot haar zoon Jezus “de redder van de wereld”. Vandaar dat de voorstelling vanaf het begin steeds de relatie tussen “Moeder en Kind” betreft, wat zich uit in houding, gebaren en attributen. Het is evenwel opvallend een evolutie vast te stellen waarbij “Maria” zelf meer aandacht kreeg, (zowel devotioneel als theologisch). Zo geniet ze meer en meer een uitzonderlijke status binnen de mensheid als 'De Onbevlekt Ontvangene', d.w.z. dat zij - als enige - op geen enkele wijze aangetast of 'bevlekt' is door het kwaad of de erfzonde (d.w.z. dat zij zonder erfzonde is geboren).

Bij deze exclusieve titel van Maria hoeft het Jezus kind niet uitdrukkelijk afgebeeld te zijn, waardoor “Maria” ook in de christelijke beeldvorming langzaam aan een volledig zelfstandige positie verwierf, zonder Christusfiguur.
Het thema van de Onbevlekte Ontvangenis vangt aan in de Barok van de contrareformatie en nam door “De Lourdes” verschijningen in de 19 de eeuw sterk toe, waarvan dit beeld een sprekend voorbeeld is.


Hieronder een aantal foto's

voor de restauratie

Hieronder nog een paar foto's toen het groene mos nog slechts gedeeltelijk was verwijderd.

tijdens

en na de restauratie

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.