Je was erbij > Overzicht

Gymkana met verreikers - Langemark - 03/08/2008

In het West-Vlaamse Langemark vond het eerste Vlaamse kampioenschap voor verreikers plaats. Dit evenement had plaats op een prachtige locatie gelegen in de schaduw van de "Steenakkermolen" bij het gastgezin Marc en Hilde Vanderstichele-Neirynck. Het was een organisatie van de plaatselijke Landelijke Gilde en KVLV Vrouwen met Vaart en meteen een schot in de roos.

Spektakel troef

Met de verreiker of hoogtewerker een grote bal in een reuze basketring droppen, een paal in een koker plaatsen of zijn evenwicht zoeken op een brug waren enkele blikvangers van een unieke serie proeven. Vijftig deelnemers etaleerden hun kunde in een gymkana, zij moesten hiervoor elf unieke proeven afleggen tegen elkaar en dit in de kortst mogelijke tijd en met de minste strafpunten. Met snelle, krachtige machines als een verreiker is dit niet zo evident. Snelheid, stuurvaardigheid en koelbloedigheid waren heel belangrijk. De ene verging het wat beter dan de andere. Sommige hadden brute pech maar alles verliep in een zeer goede sfeer. De juryleden hadden alles goed onder controle. Het parcours was heel selectief en prachtig uitgewerkt.

Trofee van Eerste Minister Yves Leterme en Vlaams minister-president, Kris Peeters

Alle deelnemers werden beloond met een prachtig aandenken. Het was een rijk gevulde trofeeënkast. De fel begeerde trofee van onze Eerste Minister van België, Yves Leterme ging na een spannende strijd naar Diederik Versavel uit Lo-Reninge, zijn tijd was 11min 46sec. Hij mocht tevens de trofee van de provincie West-Vlaanderen in ontvangst nemen. Op 8 seconden eindigde Hans Lammerant uit Merkem als tweede en op 11 seconden was Emmanuel Veys uit Oostrozebeke derde. Zij mochten de trofee van Vlaams minister-president, Kris Peeters, tevens Vlaams minister van Landbouw in ontvangst nemen. Op de vierde plaats eindigde Luc Vanderkeeren uit Bavikhove op 1 min34 sec en dit terwijl Desmet Bram uit Hollebeke vijfde werd op slechts 1min 36sec. Het ging er heel spannend aan toe. Bij de categorie knikladers ging de trofee van Vlaams minister-president, Kris Peeters, naar Dominiek Quaegebeur uit Langemark. De trofee van de provincie West-Vlaanderen voor de eerste dame ging naar Evelyne Hillewaere uit Merkem, zij legde het parcours af in 22min 23sec. Dat geen enkele deelnemer in staat was om een foutloos parcours af te leggen, was enkel te wijten aan de selectiviteit van het parcours.

Familiedag

Voor de middag hebben meer dan 650 mensen aangeschoven voor de uitgebreide barbecue. De bediening verliep heel vlot. Er was ruim voldoende en de reacties waren in het algemeen uiterst positief. Alvast een pluim voor de traiteur en de KVLV Vrouwen met Vaart die instonden voor de vlotte bediening. De organisatoren hadden werkelijk alles tot in de puntjes voorbereid. Ruime parking die dankzij hun sponsoring gratis was, net zoals de toegang. Zij hadden nog moeite nog tijd gepaard om er een echte familiedag van te maken. De springkastelen waren in trek en bij het creatief grimmeren was het geduldig aanschuiven voor de allerkleinsten. Dit alles zorgde voor een aangename familiale sfeer. Het was een evenement op niveau die de meer dan 2.500 bezoekers in de namiddag zeker zal bekoord hebben.

Grote belangstelling

Niet alleen het publiek was in grote getal aanwezig, ook de gewone sponsors hadden massaal ingeschreven. Daarenboven hadden de organisatoren ook nog Manitou Benelux, New Holland Agriculture, Merlo-Wyckhuys Willy, JCB Vandaele Machinery, JLG International, Weidemann, Janssen Dreamdesign, Kriek Max, Bavik, Jupiler en De Krant van West-Vlaanderen als hoofdsponsors ingehaald.

Dit plattelandsfeest viel eveneens in de smaak bij de media. De belangrijkste Vlaamse dagbladen hadden een journalist en fotograaf gestuurd. De Krant van West-Vlaanderen was als hoofdsponsor prominent aanwezig. Focus-WTV had een cameraploeg gestuurd naar Langemark voor een gesmaakte reportage. Verder was NTV digital TV aanwezig. De reportage zit prachtig ineen. Zij is trouwens ook te volgen op internet via www.boerenstebuiten.be. Het mooiste compliment voor de organisatoren was de laatste zin van de reportage op Focus-WTV: "Zowel bij publiek als bij deelnemers klinkt dan ook de vraag aan de initiatiefnemers om dit evenement volgend jaar weer te organiseren".

Info en foto's: Ghislain D'Hallewin

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.