Je was erbij > Overzicht

Boeddhistische huiszegening bij Yvan Vercruysse - Koekelare - 31/08/2008

Johnny Corteel (39) uit de Populiereweg 46 in Bovekerke laat zich inspireren door de Boeddhistische filosofie. We liepen Johnny Corteel en Natacha Cicou met zijn gezin bestaande uit Marjolein (9) en Maarten (2) tegen het lijf op de SOS Klimaatfilm van Nic Balthazar in Oostende. Op zaterdag 30 augustus was hij tevens aanwezig bij een Boeddhistische huiszegening van het huis van Yvan Vercruysse in de Koekelaarse Oostmeetstraat 138. Het werd bij Yvan Vercruysse een prachtige dag. De man had alles op alles gezet om opnieuw een geslaagd feest te organiseren. Met het goede weer is de Boeddhistische zegening buiten doorgegaan. Massaal veel mensen uit Thailand kwamen hiervoor naar Koekelare afgezakt. We mogen het feest bij Yvan Vercruysse dan zeker ook een succes noemen. Daarvoor heeft niet alleen het stralende weer gezorgd, maar ook een gedegen voorbereiding.

Johnny Corteel werkt momenteel als lesgever in autotechniek aan het VTI van Roeselare. Hij vertelt:"Ik doe mijn werk zeer graag. Ik ben veel bezig met voorbereidingen voor cursussen. Het is echt geen nine to five-job. Ik probeer me via de Boeddhistische leer te ontspannen om een houvast te hebben in het leven. Onze visie komt terug in kleine dingen die het leven groots maken bijvoorbeeld genieten van het moment nu, als je ademhaalt. Elke ademhaling is een genot. Elk moment dat je wordt aangeboden, moet je te plukken. De kern van Boeddhisme is leren omgaan met het lijden in de wereld en de vergankelijkheid van het leven. Door dat lijden te vatten, kan je er ook iets aan doen. Als je stilstaat bij het moment nu, kan dit impact hebben op je gedrag. Als ik iets kwaadaardig doe of je vertel, kan je dat een ongemakkelijk gevoel geven. Die persoon kan hierdoor een vorm van lijden ondergaan. Eigenlijk is elk levend wezen aan lijden onderhevig. Boeddhisme heeft de intentie dat lijden te onderscheppen met als gevolg de verlichting te bereiken. Ik leg het eventjes uit weliswaar gekleurd met mijn eigen visie. Verlichting is een staat van zijn, los van uiterlijke indrukken en storende emoties. Het is meer dan je losmaken van de materiële wereld, het rad van het leven. Ik probeer dit te bereiken door boeken te lezen over deze materie. Dat is echter niet voldoende."

Johny Corteel vertelt:"Je kan ook aan meditatie doen gericht op de verlichting. Meditatie is het binnentreden in je eigenste ik, je innerlijke wereld. Het is niet je denken, want dat is mentaal. En het is ook niet je lichaam: het is echt contact maken met je geest. Dit is eigenlijk ontastbaar, fijnestoffelijk noemen wij het, los van tijd en materie. Het is verbinding maken met de energiestromen. Dan kom je in een nieuwe staat van zijn terecht, wat wij noemen de leegte. Leegte is eigenlijk het niets. Dat niets is eigenlijk alles. Alles is niets en niets is alles. De kern van Boeddhisme moet je toepassen in je dagelijks leven. Je moet je opstellen met mededogen voor alle levende wezens, omdat zij dit lijden ondergaan. In je manier van bestaan, moet je jezelf proberen goed te voelen en je positieve waarde schatten. Deze energie moet je uitstralen en delen met alle andere levende wezens. Veel mensen stellen zich de vraag: wat is god of wie is god? Ik kwam vroeger tot de vaststelling dat god voor mij de natuur was. Eigenlijk is dit maar een stukje van god. Elke mens is een stukje god, want we dragen dat allemaal in ons hart. We moeten zoveel mogelijk proberen het goddelijke in ons naar buiten brengen. In mijn geval probeer ik respect voor al wat leeft op te brengen. Een vlieg zal ik nooit dood slaan. Ik zet hem buiten. Ik probeer mijn eigen leven te aanvaarden en graag te zien. Boos zijn bijvoorbeeld is een storende emotie als gevolg van een feit of fenomeen dat plaatsgrijpt. Hierbij moet je proberen die boze energie te onderscheppen en die energie transformeren naar een positieve houding. Als ik mij boosmaak tegen iemand met een storende emotie, maak ik mij ook boos. Dat zijn twee storende emoties. Niemand heeft daar winst aan. Ik heb uiteraard ook zelf mijn gaven en gebreken en ben ook maar iemand tussen alles en iedereen. Ik ben om het in beeldspraak uit te drukken, slechts een atoom in vergelijking met het geheel van alles. Boeddhisten geloven in de continuïteit van bestaansvormen. Als je in je leven veel goeds hebt verricht, kom je in een volgend leven energetisch een graad hoger te staan. We zijn eigenlijk allemaal energie. Ons ik is iets energetisch dat blijft bestaan en dit ook na onze dood. Het is niet omdat ik Boeddhisme aanhang dat ik geen waardering heb voor andere levensvisies, " besluit Johny Corteel.

We kunnen uiteraard veel leren uit de Boeddhistische levensvisie. Wat we vooral ook geleerd hebben, is het feit dat het feest bij Yvan Vercruysse maar bleef duren. De laatsten zijn er omstreeks 02u30 's nachts vertrokken. Wij weten het, want we waren er in de laatste uurtjes nog eventjes bij... (tekst en foto's Andy Vermaut)

Info en foto's: Andy Vermaut

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.