Je was erbij > Overzicht

Wijkfeest 'Red De Brakke Grond' - Koekelare - 31/08/2008

Het actiecomité "Red de Brakke Grond" organiseerde afgelopen zondag 31 augustus een grandioos feest. Reeds van 07u00 's morgens waren ze in de weer om de tent van het wijkfeest van Ter Heide af te breken en te verplaatsen naar de Brakke Grond. De Brakke Grond is een parkje gelegen aan het einde van de Sint-Omaarstraat en Sint-Amandstraat. Het gemeentebestuur van Koekelare denkt er aan om hier 15 woningen te realiseren en liet reeds op de gemeenteraad van 30 juni een bestek voor wegeniswerken -en rioleringswerken goedkeuren. De bewoners in en rond de wijk zijn zeer ongerust dat ze dit stukje groen wel eens voorgoed zouden kunnen verliezen. Met het wijkfeest willen ze aantonen dat dit parkje meer dan ooit zijn nut heeft. Niet enkel om te feesten, maar ook voor de vele nieuwe gezinnen die er met de realisatie van de woningen van "IJzer en Polder" zijn gekomen. Momenteel zijn daar 14 woningen bijgekomen en binnenkort worden er ook nog eens 10 extra gerealiseerd! Ook is er een kinderdagverblijf juist naast het park gevestigd.

Heel wat mensen uit de wijk kwamen speciaal naar de Brakke Grond afgezakt en beleefden er een fantastische namiddag. Tevens kwam ook Bart Verwilghen uit Mechelen, Koen Cornelis, campagnemedewerker van Friends of the Earth een bezoekje brengen aan de Brakke Grond. Eventjes daarvoor was ook Wouter Devriendt op het appel, volksvertegenwoordiger voor Groen die tevens de wijk van heel dichtbij heeft bewonderd en enkele uren heeft uitgetrokken om de actuele situatie te begrijpen.

Met dit wijkfeest willen de bewoners van de wijk een krachtig signaal geven aan het gemeentebestuur van Koekelare om dit stukje groen in Koekelare te behouden. Met de vele foto's zal je zien dat er heel wat sfeer was op dit feest.

Voorzitter van het actiecomité Red de Brakke Grond, de heer Ronny Vanrijssel, nam de gelegenheid te baat om er een prachtige speech te geven, maar ook om eens enkele punten uit het beleidsprogramma van het gemeentebestuur naar voor te brengen. In de wijk is men niet te spreken over de gebrekkige communicatie met de bewoners van de wijk. Ze hopen toch nog altijd op een constructieve dialoog om de Brakke Grond te redden en dat is echt het enige dat ze willen met name: de Brakke Grond redden of dit mooi stukje groen te behouden.


Voor het wijkfeest hadden Sarah Defoort, Benedict Haerynck en Emely Vandewalle een speciaal melancholisch strijdliedje voorbereid. Dit werd een echt kippenvelmoment. Het prachtige aan de zaak is dat de campagnemedewerker van Friends of the Earth, de heer Koen Cornelis dit ook vond. Hij wil immers het nummertje verbinden met nationale Big Ask-campagne. Met de Big Ask wil Friends of the Earth een klimaatwet genereren. Sarah, Benedict en Emely waren dan ook bijzonder vereerd over dit initiatief. Waarschijnlijk gaan ze reeds komende zaterdag hun nummertje opnemen en zal dit op You Tube worden vermeld en gekoppeld aan de site van Friends of the Earth... De nieuwe cyberhippies zijn in Koekelare geboren. Het is prachtig om te zien hoe zo'n kleine groepjes zo'n prachtig evenement in elkaar heeft kunnen knutselen.

Het bestuur van het actiecomité "Red de Brakke Grond" bestaat uit voorzitter Ronny Vanrijssel, secretaris Andy Vermaut, bestuursleden Josiane Lammens en Rudi Deschrijver, Emily Vandewalle, Dieter Bonny, Sarah Defoort, Tonia Kindt en Alain Depuydt, Ann Dekeyser en Peter Defoort, Stefaan Bolle, Gaby en Benedikt Haerynck, Katrien Theuninck en Dirk Deblauwe-Vanhooren. Samen hebben we er alles aan gedaan om van dit feest een echt succes te maken.

De weergoden hadden een speciaal boontje voor de Brakke Grond, want net wanneer de tent was afgebroken begon het waarlijk water te gieten. Het was dan iets na 18u45 en de laatste die hards dienen dan ook te vertrekken. Tom De Pauw uit Oostende kwam met de fiets naar Koekelare vanuit Oostende. Misschien zal hij wel zeer nat thuisgekomen zijn. Iedereen is er echter met een goed gevoel naar huis gegaan. Er is een draagvlak voor het actiecomité "Red de Brakke Grond". De bewoners uit de wijk steunen de mensen die hun nek wensen uit te steken, volledig. In zijn totaliteit kwamen iets meer dan 150 mensen uit de wijk en ook enkelen van buiten de wijk, een bezoekje brengen aan dit gezellig parkje. Samen willen ze vragen aan het gemeentebestuur om dit park niet te koop te stellen en dus te behouden. U hoort er ongetwijfeld nog meer van.


Info: Andy Vermaut / Foto's: Peter Defoort en Andy Vermaut

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.