Je was erbij > Overzicht

Kunst op de koer van het Hopmuseum - Poperinge - 04/04/2008

De vzw Vrienden van het Hopmuseum Poperinge organiseert van 4 april tot en met 30 juni samen met het Hopmuseum en Stad Poperinge een tentoonstelling van unieke metaalsculpturen. Guido Gryson uit Reningelst maakt al jaren metalen vogels en insecten: een rijzige haan, een vissende reiger, een stekelige langpootmug, een sierlijke vlinder, een potige sprinkhaan, een roestige mier… Die sculpturen sluiten perfect aan bij de wereld van vogels en insecten in het hopveld.

Geboren in Mesen in een familie van traditionele paardensmeden, leerde de jonge Gryson al vroeg het vak van zijn grootvader en zijn vader. Zijn latere beroepsactiviteiten als bouwvakker beletten hem niet om gediplomeerd kunstsmid te worden. Guido volgde ook een opleiding beeldhouwen aan de Ieperse kunstacademie waar hij o.a. van Els Vermandere (dochter van) les kreeg.

Vertrekkend van een schets of een model, past Guido Gryson gaandeweg een kunstwerk in wording aan volgens de inspiratie van het moment en volgens de eigenschappen van het metaal. Zijn creaties ontstaan uit secuur laswerk en vakkundig smeedwerk. Zijn bijzondere sculpturen getuigen van diversiteit in stijl en afwerking - soms rudimentair, soms verfijnd, naargelang ‘de aard’ van het dier. Dat Guido Gryson niet aan de lopende band kunstwerken maakt, is gemakkelijk te begrijpen. Elke grote metaalsculptuur vereist immers 100 à 200 werkuren. “Bovendien is ijzer een hard metaal. ‘t Maakt ruggen krom en hoofden kaal”, filosofeert de 55-jarige kunstsmid.

Het werk van Guido Gryson is in een natuurlijk kader te bewonderen op de binnenkoer van het Hopmuseum, Gasthuisstraat 71. De tentoonstelling wordt opgefleurd door Decoratie Humulus van Yvan en Frank Lemahieu uit Westvleteren en de Tuinbouwafdeling van het VTI Poperinge. De toegang is gratis. En nog dit: op zondag 6 april tussen 14.00 en 16.00 uur demonstreert de kunstenaar op dezelfde binnenkoer hoe een dergelijk kunstwerk tot stand komt.

"Zou hij durven", denkt de grootmoeder van deze kleine.

Behoorlijk wat volk voor de opening.

Enkele foto's van de kunstwerken van Guido Gryson.

Let ook op de mooie decoratiestukken.

Bertein Deneire controleert nog even de ledenlijst terwijl schepen Marleen Baelde kijkt naar een van de kleinkinderen van Sabine Allemeersch.

Schepen Baelde nam als eerste het woord: 'Het engagement van Johan Adriaen, Bertin Deneire en Johan Claerhout in de vereniging 'De Vrienden van het Hopmuseum' doet een vonk overslaan. Reeds meer dan 180 leden telt de nieuwe vereniging waardoor mensen bij elkaar gebracht worden. Mensen samenbrengen rond cultuur en kunst trekt mensen aan. De kunst van Guido Gryson uit Reningelst wil ook de artistieke roeping van de koer van het hopmuseum stimuleren. Dit jaar viert onze stad een jaar lang een halve eeuw hoppefeesten waardoor het een h-opwindend jaar zal worden".

Johan Claerhout, voorzitter van de vrienden van het hopmuseum, nam vervolgens het woord: "De roots of de scheuten van onze vzw liggen hier. Het zweet van de noeste arbeid uit het verleden steekt nog in de voegen van de muur van het museum. We willen vandaag de kunst van Guido Gryson in het daglicht stellen die van huis uit de harde stiel van hoefsmid kende. De dorpsmid deed zo veel meer dan smeden. Een goede smid was creatief en vindingrijk".

Hij vervolgde: "De biotoop van Guido is zijn atelier in de tuin of zoals hij het zelf noemt 'zijn costa del brol'. Hij is een bescheiden kunstenaar die een zachte toets heeft voor zijn broze werken. De noeste arbeid, inzet, inspiratie en transpiratie van Guido zorgen voor toegankelijke kunst wat ook onze doelstelling is. Deze kunst op de koer is hopelijk de eerste in een lange reeks. Ik dank iedereen die heeft meegewerkt aan deze tentoonstelling".

Vervolgens nam Herman Degryse, conservator van het hopmuseum het woord: "Ik had onlangs een gesprek met Roger Vansevenant naar aanleiding van een artikel in Het Wekelijks Nieuws van 1959. Bij dit artikel stond een zwart-wit foto van een hopveld. Deze foto werd later bekroond. Na wat zoeken in een aantal dozen bij Roger thuis vonden we het negatief en lieten de foto opnieuw afdrukken".

Daarna overhandigden de vrienden aan schepen Baelde de kader met bekroonde foto. De schepen werd echter onmiddellijk bereid gevonden om de foto direct af te staan aan het hopmuseum waar hij een ereplaats zal krijgen.

Schepen Baelde dankte de organisatoren voor het 'tijdelijke' geschenk en nodigde iedereen uit voor de receptie.

Er werd nog druk nagepraat bij een hommeltje, pater of nunnebier.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.