Je was erbij > Overzicht

CD&V Net Werkt - Mesen / Ieper / Lo-Reninge / Koekelare - 26-27/04/2008

CD&V - Mesen in actie rond het thema Net Werkt.

Zaterdagmorgen 26 april om 8.30 u zijn we onder een frisse, stralende zon en onder het getjilp van bezige mussen samen gekomen rond de kerk om de omgeving fraai te maken. Met vreugde hoorden en zagen we dat de actie "Net Werkt" daadwerkelijk al gewerkt had. De stadswerkers hadden donderdag-- en vrijdagvoormiddag reeds de eerste hand gelegd aan de verfraaiing van de kerkomgeving. Maar geen nood. Met emmers, hondenpoepzakjes en vuilzakken in de hand werd tussen en achter de aanplantingen nog zwerfvuil naar buiten gebracht. Iedereen was met enthousiasme milieubewust aan het ruimen. Heel positief was dat er ook kinderen hielpen en hopelijks mag ons voorbeeld bij hen nog lang sporen nalaten. We leerden ze ook het opgehaalde zwerfvuil in de juiste zakken sorteren. We hebben ook een primeur gehaald. Het terrein achter het ontmoetingscentrum werd ook geruimd. We voelden ons als de voorlopers van de "eerste steen" leggers want op het terrein komen er woningen voor minder validen en alleenstaanden. Zo is het terrein klaar voor de start van de bouwwerken die voor ons nu snel mogen aanvatten.

De boodschap van onze actie is dat volwassenen en jongeren hun restafval gooien in de voorziene vuilnisbak en zo het plein netjes verlaten. Ook de hondenpoep hoort thuis in de hondenpoepzakjes die je kunt verkrijgen op het stadhuis (20 zakjes voor 1 euro). Verzorgde pleinen lokken minder vandalisme en geweld uit. Dit kunnen we pas bereiken als ieder ( overheid, inwoners zelf, toeristen) verantwoordelijkheid neemt en mee- Werkt. Daar draait het om bij deze actie : Samen maken we werk van een propere stad, ieder vanuit zijn verantwoordelijkheid. Zo, laat de inwoners en toeristen nu maar genieten van de verzorgde kerk en zijn omgeving.

CD&V fietstocht doorheen Koekelare

In het kader van de NET-WERKT actie van CD&V organiseerde CD&V Koekelare op zondag 27 april een fietstocht langs een aantal mooie plekjes in Koekelare. Met een 60 tal fietsers trok men doorheen Koekelare voor een tocht van 20 km. Schepen Tom Pollentier mocht het tempo bepalen. Dit terwijl schepen Eric Huyghe veilig achterop reed met de bezemwagen. De raadsleden André Bryon en Eric Maertens zorgden samen met Luc Schacht en Joel Verduyn voor de veilige oversteken. Het parcours slingerde zich langs de Mokker waar men een stop hield op het nieuw speelpleintje. Daarna trok men naar Bovekerke. Daar was er bevoorrading voorzien in café "De Sportvriend". Tot slot scheerde de tocht langs de Koekelareberg om te eindigen aan de sporthal. Met het mooie weer er bovenop werd het een aangename namiddag.CD&V-Lo-Reninge - verslag 'Netwerkt'-actie op zondag 27 april om 10u.30

Eindelijk: de grote dag voor onze afdeling is aangebroken. Onze allereerste actie op het terrein. Net als kinderen die voor de eerste keer op schoolreis trekken, verzamelen we met klamme handjes en kloppend hartje op de plaats van het gebeuren. Oef we zijn niet alleen en dat maakt ons blij. Een vijftiental leden en zelfs sympathisanten genieten van het mooie lentezonnetje. Ook onze parlementair Jan Verfaillie is van de partij. Gauw wat oranje vestjes uitgedeeld. En fier als een gieter tover ik uit mijn fietstas de enige, echte persmapjes te voorschijn. De grote, oranje ampersand mag dienen als decor voor een leuke, mooie groepsfoto.

We kunnen vertrekken via het bewuste fietspad. Hier en daar vallen er wat verloren regendruppels maar dat kan de pret en de gezelligheid niet bederven. We merken dat onze actie al resultaat heeft opgeleverd. 'Openbare werken' heeft het onkruid in de overlangse voegen al doodgespoten. De minister heeft in antwoord op de vragen van Jan Verfaillie beloofd dat deze voegen zouden worden opgevuld. We volgen dit zeker op… Achteraf bood het bestuur nog een drankje aan in het café 'De Lobrug'. Het is allang over de middag als de laatste deelnemers aan de actie het café verlaten. Dit verdient zeker een vervolg. CD&V-Lo-Reninge leeft…!!!!

CD&V Ieper trok op zaterdag 26 april de werkhandschoenen aan in het kader van de actie Net-Werkt. Een tiental vrijwilligers ging de baan op om de omgeving van alle glascontainers op het grondgebied van Ieper op te ruimen. Twee auto's vol medewerkers en twee aanhangwagens vertrokken vanop de Grote Markt. Eén ploeg deed de ronde van de deelgemeenten, een andere deed de glascontainers in het centrum aan. In totaal staan in Ieper 28 glascontainers.

Op het eerste zicht lagen de glascontainers er proper bij. Dat klopt ook, vertelden enkele buurtbewoners op verschillende lokaties ons. Maar vaak is dat enkel te danken aan de inspanningen van de mensen van de groendienst. Mochten zij niet elke week de ronde doen om op te ruimen, dan zou het vuil zich opstapelen. Mensen laten glazen voorwerpen achter die te groot zijn voor de glascontainer en die ze dus eigenlijk naar het containerpark zouden moeten brengen. Of ze laten de plastic zakjes achter waarin ze hun glas hebben meegebracht. Of er slingeren voorwerpen rond die er niet thuishoren. Daarbij valt op dat het probleem zich vooral stelt als de vuilbakjes in de buurt van de glascontainer vol zitten.

Al wat rond de glascontainers lag, verzamelden de actievoerders. Ondertussen staken ze nog een pamflet in de bussen van de omliggende huizen. Op het einde van de rit waren de bodems van de aanhangwagens gevuld. Alles ging naar het containerpark waar het zorgvuldig geselecteerd werd en in de juiste containers gedumpt. De bedoeling van de actie was om mensen aan te zetten om de omgeving van de glascontainers proper te houden. De buurtbewoners kunnen dat doen door af en toe zelf eens een handje te helpen met het opruimen; de bezoekers kunnen dat doen door de glasbak enkel te gebruiken waarvoor hij dient en niet meer te sluikstorten.


Dank aan Koen Morlion voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.