Je was erbij > Overzicht

Hovaerecomité ontvangt bascule - Koekelare - 28/04/2008

Het Hovaeremolencomité bestaande uit voorzitter Hubert Devriendt, ondervoorzitter Roger Wostyn, Jean-Marie Lootens (secretaris) en bestuursleden André Schollier, Andy Crevits, Eddy Willaert, Rudy Willaert, Bert Dehullu en erevoorzitter Gaby Vandercruyssen hield afgelopen week een persconferentie in café 't Hoekje bij Roland en Ludwina in Koekelare. Het Molencomité mocht immers van Noël Rondelez en Jenny Willems uit Ichtegem een originele "molenbascule" daterend van 1880 in ontvangst nemen. Deze bascule wordt specifiek in molens gebruikt en zal in de Hovaeremolen dan ook een ereplaatsje krijgen.

Ondertussen was het ook de gelegenheid om de Vlaamse molendag van zondag 27 april 2008 aan te kondigen. Dan is de Hovaeremolen in Koekelare van 14u00 tot 18u00 geopend. De Hovaeremolen is momenteel in perfecte staat. Zopas is de maalinrichting volledig hersteld en functioneert alles weer naar behoren. Het comité doet er alles aan om de molen tiptop in orde te houden en dat siert hen. Het comité heeft in zijn midden één gediplomeerd molenaar met name André Schollier die volgens Jean-Marie Lootens in zijn zware taak wordt bijgestaan door 5 molenaars uit de provincie, waaronder ook Koekelarenaar Stefaan Cooman. De molencursus die onlangs opnieuw werd georganiseerd is alvast een gigantisch succes en 2 stagiairs uit Veurne en Den Haan komen in de Hovaeremolen 100 uur stage volgen...


Jean-Marie Lootens vervolgt: "Onze Hovaeremolen is een unicum in ons land. Het is een stenen bergmolen met olieslagerij en van dit type zijn er slechts twee in heel België. Maar het feit dat onze molen een dubbele olieslagerij heeft, maakt onze molen toch superuniek. Van dit type is er slechts eentje in heel ons land. Waarlijk een unicum," stelt Lootens. Hoe het allemaal begon? Noël Rondelez kwam in café De Zwaan in Koekelare één van de leden van het Hovaeremolencomité tegen en sprak er aan den toog bij Noël Decoene over zijn bascule. De bascule is gemaakt door het bekende basculebedrijf Robbe en is speciaal gemaakt om in Molens te zetten. Het is een familiestuk die destijds nog gebruikt werd door Auguste Willems, een voorvader van Jenny Willems. In originele staat zal het nu pronken in de Hovaeremolen. Noël Rondelez en Jenny Willems schenken dit authentiek familiestuk voorgoed aan het comité van de Hovaeremolen. Ze wilden er helemaal niks in ruil voor, maar zijn blij dat de bascule nu furore zal maken in de Hovaeremolen. De leden van het Hovaermolencomité zijn bijzonder blij met deze schenking. Dat werd in het 't Hoekje tot laat in de avond gevierd. Op zondag 27 april is het unieke stuk opnieuw te bewonderen in de Hovaeremolen... Wees erbij.

Info en foto's: Andy Vermaut.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.