Je was erbij > Overzicht

Persconferentie Grote Prijs Eric Huyghe - Bovekerke - 05/04/2008

Eric Huyghe doet het voor de 5de keer

www.westhoek.be was erbij op de persconferentie van de Grote Prijs Eric Huyghe die onlangs plaatsgreep in café De Sportvriend bij Christine Bilcke. Dit jaar wordt in Bovekerke opnieuw de grote prijs Eric Huyghe georganiseerd en met dit evenement wordt Bovekerke op de landkaart gezet. Bovekerke, de deelgemeente van Koekelare wordt "stilletjes aan" een symbool in het wieleremilieu. Ditmaal wordt op zondag 13 april 2008 een koers georganiseerd waar elke wielerliefhebber wil bijzijn en waarom. het zijn niet enkel de kasseien die het hem doen en het pittoreske dorpskarakter. Het is tevens sinds enkele jaren de pleisterplaats geworden voor ondernemers. Het is te vergelijken met een kamer van koophandel waar ondernemers samen komen. Het enigste verschil met de echte kamer van koophandel is de ongedwongen sfeer waarin u gelijkgestemden kan ontmoeten.

Die ongedwongen sfeer moet je echt verdienen. Voor het 5de jaar op rij wordt er naast de koers ook een VIP-programma georganiseerd om U tegen te zeggen. Dat VIP-programma start reeds om 11u00 met een aperitiefconcert opgeluisterd door de streetband 't Klein Muziekstje Aartrijke. Een aperitiefconcert met sfeer à volonté, maar ook hapjes van de gerenommeerde slagerij Jan uit Handzame. Dit wordt gevolgd door een Bourgondisch diner met Côte à l'os à volonté met groentjes en smakelijke sausjes. Mmmm. Er is echter meer van dat. Er is immers in combinatie met dit alles ook een speciale selectie van wijnen door u geselecteerd door de topsommelier van slagerij Jan. Deze volgden hiertoe speciale studies en laten zich hiertoe deskundig omringen door wijnkenners uit diverse streken. Wijn moet immers door professionele mensen geselecteerd worden. Bovekerke, dat is een beetje Watou, want wat Watou betekent voor de poëzie, dat betekent Bovekerke voor de wielersport. Vorig jaar werd de kankerpraatgroep "Blik vooruit" uitgekozen om te ondersteunen. Daarnaast werd ook de voltallige kankerpraatgroep uitgenodigd om heel het evenement met huifkar mee te maken. Het werd voor hen een prachtige dag. Het is niet enkel wielrennen, het is ook onze medemens met diepmenselijke solidariteit ondersteunen in hun mindere dagen. Dit jaar heeft provincieraadslid en schepen Eric Huyge ervoor gekozen om de bietenmannen te ondersteunen. Elk jaar staat immers in het teken van een goed doel. Het beste goede doel is de mensen uit eigen streek ondersteunen.

Is het niet voor de lokale kankerpraatgroep? Dan is het dit jaar voor de bietenmannen, zeg maar onze sterke en moedige arbeiders die naar Frankrijk trokken om brood op tafel te brengen voor hun gezin. De bietenmannen konden zich weliswaar zelf kandidaat voor stellen. Een oproep werd via de Roepsteen gelanceerd. Dit is het officiële infoblad van de gemeente Koekelare. De bietenmannen zullen dan ook dankzij Eric Huyghe extra verwend worden. Zoals we al zeiden... Ze zullen het zeker niet beklagen. Het jaar voor de kankerpraatgroep, blonk de organisatie "Bovekerke Feest" uit met de verwezenlijking van de droom van Luc Debou. Luc Debou, erevoorzitter van de supportersclub van wereldkampioen Steve Ramon die zelf mindervalide is, kon zo een exclusieve rit meemaken in de Amerikaanse Lincoln Towncar van Jeffrey Verbeke, de meest exclusieve limousine... Dromen realiseren... Het is een van de doelstellingen van de grote prijs Eric Huyghe. Op elk evenement wordt immers een goede daad gesteld. De max.

Zalig is het om deze koers te bewonderen zonder afgunst of pejoratieve gedachten. Solidair zijn is het modewoord waaraan elke sportieveling kan meehelpen vanuit een engagement die soms eens verder gaat dan de sport alleen. Het comité organiseert deze koers met de meest nobele bedoelingen. Deze koers gaat inderdaad over meer dan koersen alleen. In de realiteit kan echt niet echter meer...De steun van schepen Huyghe gebruiken we om iets te doen voor onze medemens, iets wat we alleen niet zouden kunnen verwezenlijken. Eric schept voor ons een kader. Dit jaar is er vooral ook een wielerwedstrijd en dit uitsluitend voor Koekelarenaars die minimum 5 jaar niet meer aangesloten zijn bij de K.B.W.B. of W.B.V. Dit was een leemte die dringend opgevuld moest worden. Heel wat mensen zijn dan ook supertevreden met het feit dat eigen mensen in Bovekerke kansen krijgen.

Anders zijn het altijd de grote koereurs die met prijzen gaan lopen. Eric Huyghe is ze duidelijk niet vergeten. Het is waarlijk bewonderenswaardig.Proficiat aan Eric Huyghe die net iets meer wil doen dan een koers organiseren. Elk jaar willen we immers een nieuw engagement stellen. Elk jaar wordt daar hard aan gewerkt.

Wie zijn de initiatiefnemers van de grote prijs Eric Huyghe?

Robert Vandecaveye:"Vooreerst Ivan Delrue, zaakvoerder van NV Delrue Metaalhandel en bouwtoebehoren, betonijzerbuigcentrale in Ichtegem en SA Marchand de Fer Delrue in Herseaux. Ivan is iemand die zonder veel woorden veel achter de schermen werkt, maar ook met daden door zijn vele connecties uiteraard veel van zijn relaties verkrijgt en de rondgang naar de sponsors zo tot een plezier maakt. Daarnaast is er onze aannemer van bouwwerken Eric Huyghe. Zijn titels breiden steeds verder uit. Na een eerste succesvolle kandidaatstelling bij de Provincieraadsverkiezingen is hij dus gemandateerd. Hij blijf tevens schepen o.a. van openbare werken in Koekelare. Weer een resem van menselijke contacten waarop we een beroep kunnen doen. Hij heeft ook dit keer niet nagelaten om zijn beste steentje voor te zetten voor deze organisatie. Vandaar dat het niet verwonderlijk is dat de wielerwedstrijd op 13/04 verreden wordt onder de titel: 5de Grote Prijs Provincieraadslid en 1ste schepen Eric Huyghe.Als mede-organisator en man met een grote inbreng vermeld ik graag Frank Volcke, Centeakantoorhouder in Koekelare. Hij betekent voor mij een grote hulp voor wat betreft de algemene administratie zoals uitnodigingen, facturering, betalingen e.d.

Dan moet ik nog 2 verdienstelijke comitéleden vermelden. Enerzijds Jan Vanneste van slagerij Jan in Handzame, één van de barbecue -en cateringspecialisten van de streek die op 13 april verantwoordelijk is voor alles wat de aperitiefhappening en het eetfestijn op die dag aangaat. Anderzijds Freddy Vancouillie, afgevaardigde van de NV Fonitel Telecommunicatie van Torhout die met zijn infrastructuur instaat voor muziek, micro-installatie, VIP-dorp met opblaasbare partytent met 2 TV's voor de rechtstreekse uitzending van Parijs-Roubaix," aldus Robert Vande Caveye die ook in het koerscomité zetelt.

Daarnaast wensen wij ook te benadrukken dat er dit jaar opnieuw een daad van diepmenselijke solidariteit wordt georganiseerd. Nadat twee jaar geleden Luc Debou de kans kreeg om eens mee te gaan met een limousine en vorig jaar de mensen van de kankerpraatgroep "Blik vooruit" een prachtige dag in Bovekerke konden beleven, zullen nu de lokale bietenmannen van het feest in Bovekerke kunnen genieten. Hiervoor zullen ze niet ver moeten lopen. Vorig jaar werden 11 mensen van de kankerpraatgroep "Blik vooruit" de hele dag getrakteerd. Dat was voldaan thuiskomen met een limousine na een volle dag. Gezien de leeftijd van sommige bietenmannen al wat opgelopen is, zal Marc Desmedt zijn koets niet moeten uithalen. Er zal gekozen worden voor een antiek minibusje waarmee ze vanop de markt (Sint-Maartensplein) kunnen vertrekken. Vertrek is omstreeks 10u30 voorzien.

"We koesteren elkaar, omdat we elkaar diep waarderen. Dat is het echte gevoel van diepmenselijke warmte die we zo kunnen ervaren. Het kan ons aangrijpen om diegenen die de moed hadden om in de aarde te wroeten, nu op deze manier terug te ontmoeten. We zullen de bietenmannen nooit vergeten. We waarderen hen voor de moeite die ze deden om hun gezin te kunnen onderhouden. Het was een periode waarin er hier weinig werk was. De mensen waren genoodzaakt om naar Frankrijk ter trekken. Les godverdommes. Ze deden het toch maar," aldus Eric Huyghe.

Robert Vande Caveye:"We hadden hier in 2006 onze Koekelaarse gehandicapte Luc Debou die we in een limousine kennis lieten maken met de omloop van onze wielerwedstrijd. In 2007 vierde de Koekelaarse groep "Kom op tegen Kanker" de ganse dag mee met ons. Wat in 2008? Wel, we hebben hier in Koekelare ook nog seizoensarbeiders, bietenmannen, Fransmans, bêteraviers. Koekelarenaars die soms weken hun roots verlieten om niet in "La douce France", maar voor hen in "La France dure, la France du labeur" hun boterham te gaan verdienen in het planten en oogsten van de bieten of in cichoreiasten."

Info en foto's: Andy Vermaut

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.