Je was erbij > Overzicht

VREDESTOCHT EBEN EMAEL - BREENDONK - DIKSMUIDE - 15/04/2008

Als aandachttrekker voor het Vredesfestival op de weide bij de Ijzertoren op 9 en 10 mei , richtte " Vrouwen voor Vrede" voor de derde maal een vredestocht in enkel voor vrouwen. Vroeger werd er reeds gefietst van Verdun en van Buchenwald naar Diksmuide, een symbolische verbinding tussen de Vredesstad Diksmuide en 2 andere sites , gekend voor hun niets ontziend oorlogsgeweld. Dit jaar liepen 8 vrouwen uit Diksmuide een halve marathon (21 km !) in Eben Emael, gekend voor de Belgische ondergrondse bunker, die in 36 u door Duitse zweefvliegers ingenomen werd in 1940, en 2 dagen later liepen zelfs 13 vrouwen nog een halve marathon in Diksmuide, startend bij het Duits oorlogskerkhof, bij de beelden van Kate Kolwitz, langs het Belgisch kerkhof in Keiem, de Dodengang en de IJzertoren naar het stadhuis.

Deze dames waren gewone amateurs - lopers , die wat oefenen na hun gewone dagtaak. Zij hadden nog nooit meer dan 10 km gelopen, en nu ineens tweemaal 21 km in 3 dagen ! Een ware prachtprestatie. Onderweg werden zij, samen met schepen van Toerisme Eric Seurynck, hartelijk ontvangen in 2 Waalse gemeenten: in Bassenge, waarvan Eben Emael een deelgemeente is, maakten de schepenen zelfs een maaltijd voor de lopers! Ook in Charleroi werden zij op zondag ontvangen en rondgeleid in het prachtig stadhuis door de schepen van toerisme van Charleroi. Opmerkelijk was dat zowel in Bassenge en Charleroi de groep aangesproken werd in zeer goed Nederlands ! Er is duidelijk een mentaliteitswijziging bezig.

Wie samen met deze sportieve dames het Vredesfestival wil bijwonen op 9 en 10 mei, kan dit nog steeds gratis, door zaterdag 3 mei 5 km te wandelen of 18 km te fietsen bij de IJzertoren. Inschrijving : dienst toerisme , Grote markt Diksmuide, of bij het Bedevaartsecretariaat , of 5 euro overschrijven op 091-0175948-19 van stad Diksmuide

Info en foto's: Eric Seurynck - Schepen van Toerisme en Evenementen.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.