Je was erbij > Overzicht

20 jaar 4AD - Diksmuide - 09/04/2008

Afgelopen woensdag 9 april werd in de 4AD het 20 jarig bestaan gevierd van de alternatieve muziekclub. Voor de gelegenheid heeft de 4AD een boek uitgegeven. Dit boek is te verkrijgen in de Standaard Boekhandel in Diksmuide of kan ook gelezen worden op de website: www.4ad.be/hetboek. Het werd een prachtige avond. Het werd een verfrissend avond met toastjes, schuimwijn, maar vooral zeer veel boeiende mensen die vooral enorm bij de pinken voor wat muziek betreft. De 4AD is een begrijp in de Westhoek, maar staat op één lijn met de Cactusclub in Brugge, de Zwerver in Leffinge... Het clubcircuit dat voor veel mensen van jonge en middelbare leeftijd de hemel op aarde betekent.

Het zo uitgebreide 4AD huis leek op een gegeven moment zelfs eventjes te klein. Het was mooi meegenomen. Hopelijks barst de club nooit uit zijn voegen en kunnen er mensen van alle slag en stoot er hun ding blijven doen. De wereld ligt er aan hun voeten. Aanstormend en opkomend talent heeft in de 4AD al heel vaak enorm veel kansen gekregen. Daarvoor moet je voeling hebben met wat er in de wereld leeft. Daarvoor moet je ook voor een stuk een talentscout zijn en aan talentscouts hebben ze in de 4AD zeker geen gebrek. Aan een natje en droogje hadden wij echter ook geen gebrek. De receptie was piekfijn in orde. Daar had het KTA van Diksmuide voor gezorgd.

De 4AD van Diksmuide zorgt voor een blijvende nieuwe lente, een blijvend nieuw geluid in onze Westhoek. We hadden het tekort en het team van de 4AD heeft deze leegte goed opgevuld. Voor de gelegenheid was er tevens een tentoonstelling van Rudy Trouvé. De god in persoon van Deus die zijn kruiwagen vol talentvolle striptekeningen aan de muren heeft opgehangen. De jarige 4AD werd er mooi mee versierd.

Sommigen waren speciaal voor deze avond op hun paasbest gekleed, maar hadden ook als een paard gewerkt om deze avond te doen slagen. Was het niet door de voorbereiding van een grappige speech, dan was het door de ontroering van de speech over het porselein. Heilig, heilig de heer... Let niet op onze zonden, maar beloof dat je de 4AD voortaan als een stukje porselein zal behandelen. We werden er bijna stil van. Zo ontroerd door de woorden van burgemeester Lies Laridon. Heilig, heilig de heer. Wees gegroet Maria, vol van genade keken we toe en dit aan de grond vastgeplakt. Halleluja, halleluja. Lies Laridon heeft die avond voor een stuk de show gestolen. Porselein. Porselein. Hoe je het ook wendt of keert... Onze-Lieve-Heer heeft bijzonder waardevolle kostgangers.

De meesters zelve, de kern van vrijwilligers met Arne die mooie woorden sprak, met Patrick Smagghe die we als legendarisch mogen beschouwen, met Karl Vandenberghe hebben we eigenlijk moeten inzien dat we in deze mensen onze meerdere moeten erkennen. Het is met geen pen te beschrijven, maar je voelt dat deze mensen groots zijn. Hun redevoeringen smaakten zoet. Ik zou er van blijven eten tot ik niet meer kan. Ze zijn vastbesloten om verder te gaan op de ingeslagen weg. Als we denken aan "the day before yesterday" dan hebben ze in de 4AD een lange weg afgelegd.

Sommigen dingen van deze avond zullen me eeuwig bijblijven. We werden in de 4AD hartelijk ontvangen. Het boek dat speciaal werd gemaakt voor 20 jaar 4AD bruist van talent en heeft ieders achting gekregen en verdiend. In de zaal voelden we letterlijk en figuurlijk hevige warmte. Warmte. We hoorden er ook boeiende verhalen die in ongelofelijk stijl waren beschreven, maar die vooral onvergelijkelijk zijn. Ik zal vooral nog lang aan deze speciale avond terugdenken... Proficiat aan iedereen die de 4AD doet leven.

Info en foto's: Andy Vermaut.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.