Je was erbij > Overzicht

Basischool De Tuimelaar gaat digitaal - De Panne - 18/04/2008

In basisschool De Tuimelaar is het eerste digitale bord in gebruik genomen. Een digitaal schoolbord is een groot touchscreen dat gevoelig is voor aanrakingen en in verbinding staat met een beamer (projector) en een computer. De beamer projecteert het beeld van de computer op het scherm en doordat het scherm gevoelig is voor aanrakingen is het te bedienen met de hand of in sommige gevallen met een speciale pen.

Het grote verschil met een gewoon krijtbord is de mogelijkheid om alles wat je op een computerscherm kunt laten zien te projecteren op het digitale schoolbord. Dit betekent dat de kinderen uit de vijfde klas van juf Nathalie op een eenvoudige manier gebruik kunnen maken van websites, software, filmpjes, muziekfragmenten, interactieve teksten, presentaties en wat je nog meer zou kunnen bedenken. Daarbij is het mogelijk om instructies die op het bord gemaakt zijn op te slaan en later weer op te roepen.

Met een aanraking op het bord verandert de achtergrond in lijntjes, ruitjes, een kruispunt, een praatplaat of wat je maar wil. De fotobibliotheek bevat dieren, beroemde mensen, landkaarten en kan naar wens worden uitgebreid met eigen fotomateriaal zoals afbeeldingen en teksten uit de lesmethodes. Hoe een passer of gradenboog gebruiken? Juf Nathalie kan het vanaf nu uitleggen zonder handen tekort te hebben en met de rug naar de leerlingen gekeerd te staan.

Het smartboard stimuleert interactiviteit en ondersteunt een dynamische leeromgeving. Zo blijven de leerlingen nog aandachtiger. Ander voordeel is dat er in tegenstelling tot de diavoorstellingen in het verleden geen verduistering noodzakelijk is in de klas.

Momenteel loopt er een project in de vijfde en zesde klas waarbij de leerlingen een land van de Europese Unie moeten voorstellen. Daarvoor maken zij een powerpoint-voorstelling op de computer. Daarna zal deze voorstelling geprojecteerd worden op het digitale bord. Terwijl de leerlingen uitleg geven (spreekoefening) kunnen de toeschouwers perfect volgen. Met een simpele tik op het bord worden de Europese kaart, de vlag en een toeristische foto haarscherp geprojecteerd. Vanzelfsprekend zal de voorstelling ook gestoffeerd worden met muziek uit het land dat zij voorstellen.

Een leerrijk en boeiend project dat door de mogelijkheden van het digitale bord nog nauwkeuriger en aantrekkelijker kan worden voorgesteld. Kortom een aanwinst voor de school. In de toekomst komen er ook digitale borden in de andere klassen, zodat elke leerkracht en elke leerling gebruik kan maken van de nieuwste technologie.

Info en foto: Chris Van Huffel

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.