Je was erbij > Overzicht

Zonnebeke dingt mee naar International Funeral Award - 12/09/2007

Het gemeentebestuur van Zonnebeke heeft de laatste jaren flink geïnvesteerd in de heraanleg van zijn begraafplaatsen. De begraafplaatsen van Beselare, Geluveld, Passendale en Zonnebeke werden grondig aangepakt en ondergingen een complete facelift.

Architect Andy Malengier uit Wervik tekende het ontwerp van de vier begraafplaatsen. Met deze ontwerpen dongen we mee naar de International Funeral Award 2007. Het aantal officiële aanvragen voor deelname bedraagt dit jaar 132, waarvan 46 deelnemers uit België. Binnen zijn categorie is Zonnebeke één van 4 genomineerden.

International Funeral Awards (IFA)

Met de Funeral Awards willen de organisatoren de brug slaan tussen professionelen en de burger en aldus de drempelvrees voor de dood doorbreken en bespreekbaar te maken. De Funeral Awards werpen een schijnwerper op diegenen die zich dit jaar op een bijzonder manier hebben ingespannen om het funerair gebeuren te verbeteren. De Awards worden bejureerd door de Internationale Kwaliteitsraad voor het Uitvaartwezen. Deze raad is samengesteld uit belangrijke personen uit het internationale uitvaartwezen van België, Nederland en Duitsland. Op 27 oktober wordt de winnaar van de IFA bekendgemaakt op het IFA Gala in Aarschot. Daar ontvangt elke genomineerde sowieso een oorkonde van erkentelijkheid. Of Zonnebeke uiteindelijk met de IFA 2007 zal gaan lopen, moet dan blijken. Ter info: in 2006 sleepte Florennes deze award in de wacht.

Toelichting bij het ontwerp

Het ontwerp van de vier Zonnebeekse begraafplaatsen is een mooi voorbeeld van een totaalvisie, die door architect Andy Malengier verwoord wordt als de 'kubusformatie'. Voor alle begraafplaatsen gaat hij uit van dezelfde visie. Dit maakt het mogelijk om het beheer van de begraafplaatsen duidelijk en efficiënt te laten verlopen.

Op de vier begraafplaatsen werden, als inrichting van een nieuw columbarium, kubusvormige columbariumnissen geplaatst, weliswaar telkens in de eigen plaatselijke context. Dit is een uiterst creatieve oplossing inzake crematie die bewijst dat het anders kan. Het maakt ook een individuele herdenking mogelijk. Crematie wordt hier niet in een hoek geduwd, maar krijgt een héél prominente plaats in de begraafplaats. Het diepmenselijke primeert hier heel duidelijk op het louter functionele.

Dit diepmenselijk aspect vinden we op deze geslaagde realisaties niet alleen in het columbarium, maar ook in de verbinding tussen het oud en nieuw gedeelte van de begraafplaatsen en in de strooiweiden, die op de meest prominente plaats ingeplant zijn, gericht op het landschap. Een plaats die de dieprouwende 'hoop' moet bieden.

De realisatie van deze vier begraafplaatsen bewijst dat binnen onze profane wereld spirituele landschapsarchitectuur terug een belangrijke plaats kan verkrijgen. De begraafplaatsen van Zonnebeke zijn niet louter begraafplaatsen, maar 'begraaf- en bezinningstuinen', waar de nabestaanden zich iets dichter bij hun dierbare overledenen kunnen voelen.

Beselare

Geluveld

Passendale

Zonnebeke

Info en foto's: Gemeente Zonnebeke

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.