Je was erbij > Overzicht

Erfgoedwandelwandelroute ingewandeld - Poperinge - 28/09/2007

Terwijl de professionele fotograaf koortsachtig verslag bracht, hebben we tijd genoeg gehad om de wandelroute met amateursoog te verslaan….

Alles begon in de gotische zaal. Afspraak was aan de kei, maar een septemberweertje is niet te vertrouwen we moesten dus beschutting zoeken onder de vlaggen en het waakzaam oog van de ridder ….

De schepen van economie debuteerde in een drievoudige functie…. Eens was de laken core business, dan volgde de hop…. De geschiedenis was snel doorgesurfd. Volgden nog twee prominenten: de vervanger van de Heer Pertry en de Heer Vangeluwe.

De provincie, westtoer en dé stad ze hadden voor de gelegenheid allemaal een boontje voor het erfgoed; "ERG GOED" zouden we het kunnen noemen. Nagels met koppen hebben ze ervoor geslagen.. om de erfgoedroute (een wat selectieve benadering van het erfgoed) te traceren.

Eerst werd de zuil onthuld in aanwezigheid van de prominenten. Zoiets gebeurt uiteraard onder het waakzame oog en de sympathie van de wakkere burger.

Het weer was de gehele dag al niet om een ware volkstoeloop te verwachten, maar er was toch aardig wat publieke belangstelling… grotendeels van niet-poperingenaars. De erfgoedroute is zoals je ziet behoorlijk ingewandeld.

Het Talbot-museum en het statige herenhuis dat al eens vernoemd werd als icoon van het uitverkoren erfgoed trok de nodige aandacht. De oorlog is een van de successen van de erfgoeddiscipline. Als je 't mij vraagt een erfenis om op onderscheiden manieren bij stil te
staan. Ook de hoppekoningin vereerde de wandeling met haar aanwezigheid. Van samenwerkingsverbanden gesproken….'commerce' en erfgoed, voor de attente erfgoeddenker folklore (volkse missvierkiezingen een mix van carna-vale en oogstfeesten, immaterieele erfgoedmaterie) en business.

Ere wie ere toekomt. Sedert de deining rond het project van de Keteniers is de hoppe én als erfgoed én als Poperings symbool in de kijker. Zijdelings was de meiboom dan ook het vernoemen waard als element in de erfgoedwandeling. Even werd ook het monumentje van de CRAB's vernoemd….

Erfgoedwandelroute… én statige herenhuizen zoals de inleider ons probeerde duidelijk te maken resultaten van de rijkdom uit het groene goud: de hop… én gebouwen moeizaam opgetrokkenen vernieuwbouw-stijl… én verdwenen erfgoed.

Stuurlui aan wal

Het hoefde echt niet dat iedereen de erfgoedhype eert met "nunnebier" te drinken, ook fruitsap werd geserveerd.

Proost.

Dank aan Henri Vandenberghe voor de info en foto's.

Klik hier voor het persbericht terzake.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.