Je was erbij > Overzicht

Cyrusfeesten Poperinge - 02/09/2007

Onder een super gesternte ontvouwde zich een deinend en keuvelend publiek in de onlangs gespaarde wegen van Poperinge. Invals- en uitvalsweg verkeersvrij op een niet autoluwe zondag.De creativiteit vierde hoogtij. Publiekswerking op niveau, professionele uitgekochte spelers met entertainment afgewisseld met het spreekwoordelijk natje en droogje.Het sociale weefsel krijgt een extra injectie via de ontmoeting van bekenden. De terrasjes blijven niet ledig. In de marge: De bekende no-parking borden die de uitbreiding van het voetpad reserveren voor de horeca.

Boven het geroezemoes horen we af en toe het angstig gegil van de jonge dame of het kind dat in de voorhistorische eonen zich niet te best thuis voelt. De 'ferro'-saurus loopt blijkbaar op stelten en zet de markt figuurlijk op stelten.Het klimaat zal wellicht meer veranderen dan dat handje vol non-believers gelooft. Na de watervloed is de voorbode van een van die prehistorische periodes in het verschiet.Soms is het merkwaardig te zien wie er allemaal eventuele knepen komt instuderen in de kleedkamers.... zouden er bij de toeschouwers geïnteresseerden zijn om de discipline in vormingplus in te schuiven.De Cyrusfeesten waren ook de gelegenheid om de amateurschilders te promoten. Zeg niet dat ze het podium niet waardig zijn.

En dan het spectakel: spectaculo fantastico! Een nummer om van te snoepen. Straatanimatie… supercallidous ….extra-animositeit. De entertainer die met een trekje het meest gevarieerde publiek 'oh!' doet roepen. Ook de klokken van Sint Bertinus speelden blijkbaar mee in zijn programma.


Dé fotograaf lag op een bepaald moment op de grond om weerwerk te maken tegen de acteur. De man nam iedereen in de maling.


De kersverse museumconservator met potlood en papier in de weer om, all-round als de man is, de 'deurwaarder'-functie waar te nemen zette de gegevens op papier. De wedstrijd plukken werd gechronometreerd: 45 minuten. De klassieke plukker op de stoel plaatste zijn hoppepraat repertorium.


Ook de kinderen konden gezellig de droomwereld in duiken.En de 'holist' op de markt keerde terug in het beschermende vlies. Heel de Cyrusfestiviteit herinnert de Poperingenaar aan de Grote Cyrus die de Meden overwon, die de Babyloniës een lesje leerde en die zelf Cresus, de uitvinder van de munt, overwon. 'Verbeelding aan de macht' kan inderdaad Babylon de spraakverwarring van Babel ombuigen tot een herboren stad. Ook al wordt die markt niet afgebroken, als er maar genoeg 'mensen' in beweging komen.

Een geslaagde en toe te juichen happening.

Dank aan Henri Vandenberghe voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.