Je was erbij > Overzicht

Open Monumentendag groot succes in Koksijde - Koksijde - 09/09/2007

De negentiende editie van Open Monumentendag met als thema "Wonen" kende in Koksijde een groot succes. Het gevarieerde programma met open-deur in verschillende privé villa's, gratis museum- en molenbezoek en de rondleidingen werd uitstekend gesmaakt bij de meer dan 4500 bezoekers. Bijzondere dank gaat uit naar de eigenaars van de opengestelde huizen voor hun gastvrijheid. Om blijvend kwalitatief tegemoet te komen aan de steeds groeiende interesse in "erfgoed" doet Koksijde bij deze een oproep voor nieuwe gidsen. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij de afdeling Vrije Tijd en Cultuur, Zeelaan 303, 8670 Koksijde.

Verslag open monumentendag

De topper van deze Open Monumentendag was ongetwijfeld de villa 'La Belvédère' gelegen op de hoge duin achter de Zomerkapel te Oostduinkerke. Alhoewel deze pas om 10 uur werd geopend stonden er reeds om half negen tientallen nieuwsgierigen te wachten om het interieur van deze majesteuze cottage van architect Gaston Lejeune te kunnen bezichtigen. De klim tot bij de villa kon de kijklustigen blijkbaar niet deren. De eigenaars stelden hun woonkamer en keuken open en op de eerste verdieping kon je een kijkje nemen in de badkamer waar nog een originele wastafel staat. Ook op het terras werden de bezoekers toegelaten. Toen om 12 uur de deuren werden gesloten om eigenaars en medewerkers een middagpauze te gunnen werden reeds 630 bezoekers geteld. Na de middag stopte dit echter niet. De medewerkers moesten de hele dag de bezoekers in groepjes naar binnenlaten zodat alles zonder ongelukken kon worden bezocht. De publiciteit die ons werd toegereikt door de nationale coördinatie om dit geklasseerd monument op radio te vermelden als één van dé toppers in Vlaanderen miste blijkbaar zijn succes niet, want in totaal werden 2036 bezoekers geteld!

In Koksijde werd de drievoudige villa "Gisèle, Sylvia, Coppélia" voor het publiek geopend. Deze villa staat momenteel nog in de steigers wegens grootschalige renovatiewerken. Hier kon de sous-sol worden bezichtigd waar zich in de belle époque de dienstvertrekken bevonden toen de drie villa's nog als vakantieverblijf werden bewoond door rijke Brusselse families. Door het nog ontbreken van de trap in de hal kon je daar tot aan het dak zien, zodoende dat de hoegrootheid van de woning duidelijk werd. Hier werden 670 bezoekers waargenomen, die profiteerden van deze unieke gelegenheid.

Om de hoek in de villa Fendako in de Pierre Sorrellaan was er de mogelijkheid om in de gezellige tuin deze fleurig gekleurde villa van dichtbij bewonderen. Dit is anders niet mogelijk daar deze verscholen ligt en bijna niet zichtbaar is van de straat. Toch waagden bijna 500 kijklustigen het smalle paadje tot bij het voormalige bed-and-breakfast.

Ondanks het feit dat de afdeling Vrije Tijd en Cultuur reeds geruime tijd de erfgoedwandelingen in de quartier sénégalais (93 personen in drie rondleidingen) en in Sint-Idesbald (80 personen in drie rondleidingen) organiseert was dit opnieuw een groot succes. De grote opkomst - waarvan de meeste mensen pas de dag zelf beslisten om mee te gaan - zorgde voor grote groepen bij deze rondleidingen. De ervaren gidsen namen hun groep op sleeptouw en vertelde hen de sterke verhalen van de Zoeaven en hoe en waar de kunstenaars woonden in Sint-Idesbald. De erfgoedbrochures zijn te allen tijde aan te kopen bij de balies van de dienst Toerisme en Cultuur voor de prijs van € 2,50.

Eén jaar na de officiële opening spreekt het gemeentehuis van Koksijde duidelijk nog tot ieders verbeelding. Tijdens de twee rondleidingen, waarbij ook een kijkje werd genomen in de "coulissen" van het cultureel centrum telde meer dan 80 geïnteresseerden.

Voor een rustige, gezellige namiddag in het zonnetje kon je in de Zuid-Abdijmolen terecht. Na de demonstratie in de molen was het lekker uitblazen met een muziekje, bij een 'Ten duinenbiertje' en een gebakken visje van de Oostduinkerkse Visbakkers. Niet minder dan 480 bezoekers bestegen de steile trap naar de molen. Het nabijgelegen Abdijmuseum Ten Duinen 1138 focuste op "wonen" in de middeleeuwen. Op diverse plaatsen in het museum stonden gidsen opgesteld die de geïnteresseerden de nodige uitleg gaven. Het museum en de site waren ter gelegenheid van Open Monumentendag gratis te bezichtigen en dat lokte toch zo'n aardige 584 bezoekers.

De tentoonstelling van Jan Smekens in de Keunekapel waar je kon kennismaken met de gezichten van bekende en minder bekende Vlamingen gemaakt in acrylverf op bruin papier lokte 51 bezoekers op drie uur (open van 15-18 uur). Kunstenares Jenny Reynaert uit Wulpen haalde voor de tweede dag van haar tentoonstelling in de Abdijhoeve Ten Bogaerde reeds meer dan 100 bezoekers.

Het gemeentebestuur van Koksijde en de afdeling Vrije Tijd & Cultuur wensen de eigenaars van de opengestelde villa's te bedanken voor hun gastvrijheid en richten graag een ook dankwoordje tot alle gidsen en medewerkers voor deze geslaagde editie van OMD.

OPROEP

Het gemeentebestuur van Koksijde doet een warme oproep aan mensen die zich in hun vrije tijd geroepen voelen om te gidsen (het gemeentehuis, de erfgoedwandelingen, het Abdijmuseum en binnenkort het volledig vernieuwde Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke).

Meer info hierover kunt u bekomen op de afdeling Vrije Tijd en Cultuur bij : An Dieleman, t. 058 53 34 08 of an.dieleman@koksijde.be. Begin 2008 plant de afdeling Vrije Tijd & Cultuur immers nieuwe opleidingen voor gidsen onder de deskundige leiding van onze cultuurfunctionaris erfgoed & kunsthistorica Sarah Willems.

Info en foto's: Gemeente Koksijde (Ilse Chamon en An Dieleman).

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.