Je was erbij > Overzicht

Opening Grote Routepad IJzer - Haringe - 15/09/2007

GROTE ROUTEPAD IJZER IS NIEUWSTE GROTE ROUTEPAD DOOR FRANS-VLAANDEREN EN DE WESTHOEK

Op zaterdag 15 september werd in Haringe de nieuwe GR IJzer plechtig geopend én meteen ingewandeld. Grote routepaden (GR) zijn wandelpaden die hele regio's en verschillende landen doorkruisen. De bewegwijzering gebeurt uniform door wit-rode verfstrepen op palen of bomen. De GR IJzer beslaat 104 km en slingert van de bron van de IJzer tot de monding.

De GR IJzer start bij de bron van de IJzer in het Franse dorpje Buysscheure en volgt niet slaafs de loop van de prille rivier. De GR IJzer verkent eerst de hoogte van Merckeghem om bij Bollezele de IJzer te ontmoeten. Esquelbecq staat bekend om zijn kasteel en Wormhout doet zijn naam als Vlaams provinciestadje alle eer aan. De IJzer krijgt versterking van de Peenebeek en trekt voorbij vredige dorpjes als Herzeele (zomer) en Bambecque (winter) de grens over.

Haringe en Roesbrugge verwelkomen de wandelaars die via de oude smokkelroute 'de schreve' oversteken. Daarna laat de GR IJzer je kennismaken met de weidse IJzerbroeken van Stavele tot Diksmuide. Diksmuide is echter ook het IJzerfront van 1914-18. De herinneringen aan de Grote Oorlog zijn nog heel levendig, IJzertoren, Dodengang, Oud-Stuivekenskerke. Voorbij het natuurgebied de Viconiakleiputten kom je weer uit aan de IJzer. De oever ervan is de enige hoogte in dit vlakke land. Drie bruggen brengen je naar het spaarbekken van Nieuwpoort: Tervaetebrug, Schoorbakkebrug en Uniebrug. Dan bereik je, via het sluizencomplex de Ganzepoot en via de havengeul de zeedijk in Nieuwpoort-Bad. Opdracht volbracht: van de bron tot de monding en 104 km wandelplezier.

De GR IJzer is niet lusvormig en heeft dus een verschillend vertrek- en aankomstpunt. De route is bewegwijzerd met wit-rode verfstrepen op elektriciteitspalen, bomen, weidepalen enz. Vzw Groteroutepaden pakt uit met een topogids GR IJzer die je kan verkrijgen op de Groteroutepaden secretariaten aan 11,95 EUR(leden) of aan 13,95 EUR (niet-leden). De gids kan ook online besteld worden op www.groteroutepaden.be. Voor informatie over overnachting of openbaar vervoer kan je ook terecht in de topogids of bij de plaatselijke toeristische infokantoren.

westhoek.be was er uiteraard bij. Hieronder een fotoreportage.

Plaats van afspraak: café d'Heybeke in Haringe.

Dit café is voor niet-Haringenaars wellicht niet evident om te vinden. Maar de Haringenaars kennen het allemaal dankzij de jaarlijkse Karel De Blauwertochten die er georganiseerd worden.

De Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap voor Natuur en Bos en de nv Waterwegen en Zeekanaal zorgden langs Vlaamse kant voor omheiningen, aanplantingen en andere infrastructuurwerken.

Daar komt de eerste wandelaar.

De bewegwijzeirng van het nieuwe routepad.

Prachtige natuur en vergezichten in dit mooie deel van onze Westhoekregio.

Bestrijding van de bruine ratten.

Ruim 200 wandelaars waren in het Franse Houtkerque vertrokken voor de officiële inwandeling van het nieuwe pad.

Linkerfoto onder- tweede in de rij: Piet Hardeman uit Westouter die een belangrijke bijdrage leverde bij de totstandkoming van het nieuwe routepad.

Onze fotograaf had (iets te?) veel aandacht voor de wandelaars. De vele speeches waren immers al gestart. Rechts boven: Francis Behaegel, burgemeester van Houtkerque.

Zoals je ziet: zeer veel volk op deze mooie zaterdag in september.

Links onder: de Poperingse schepen voor Toerisme, Jurgen Vanlerberghe, de eerste spreker, met rechts naast zich Stefaan Gheysen, directeur-generaal van Westtoer.

Gedeputeerde Jan Durnez was er natuurlijk ook bij als voorzitter van het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels.

Rechts onder: Alain Grimbert, voorzitter van het Comité Départemental de la Randonnée Pédestre.

De hostess van de Provincie West-Vlaanderen zorgde ervoor dat de sprekers in de juiste volgorde naar voor werden geroepen. Hier is het de beurt aan Gie Beirnaert, voorzitter van de vzw Grote Routepaden.

Jean Schepman, ondervoorzitter van de Conseil Général du Nord startte zijn speech met een oproep tot de Poperingse burgemeester Christoph Dejaeger om samen te werken rond de overstromingsproblematiek van de IJzer. Hij benadrukte vervolgens dat de politieke wil om dit routepad te realiseren een erg belangrijke rol heeft gespeeld. Hij riep enkele van de mensen die een belangrijke bijdrage leverden in de realisatie van dit routepad naar voor en vroeg een applaus voor hen.

Gedputeerde Patrick Van Gheluwe (links onder) mocht het pad officieel voor geopend verklaren. Hieronder zijn toespraak:

Geachte dames en heren,

Het is voor mij een groot genoegen u vandaag namens het provinciebestuur en Westtoer te mogen verwelkomen op de opening van het Grote Routepad IJzer.

In West-Vlaanderen bestaan 4 verschillende soorten wandelpaden. Er zijn ongeveer 47 klassieke, lusvormige routes waarbij de wandelaar vertrekt en aankomt op hetzelfde punt. Daarnaast creëerde Westtoer een 10-tal lusvormige themawandelingen. Natuurlijk mag ik ook het succesverhaal van de wandelnetwerken niet vergeten. Waar twee of meer trajecten elkaar kruisen ontstaat een knooppunt. Aan de hand van die genummerde knooppunten, kan de wandelaar zelf zijn route uitstippelen en daarbij de exacte afstand van de wandeling berekenen. Onlangs werd nog het wandelnetwerk leperboog geopend en van het wandelnetwerk Heuvelland werden sinds 2005 al 6500 wandelnetwerkkaarten verkocht.

En Grote Routepaden, zoals de GR IJzer, zijn wandelpaden die hele regio's en verschillende landen doorkruisen. Ze maken bijna altijd gebruik van openbare wegen, grind- en veldwegen, bosdreven en kerkwegeltjes. De wandelwegen van de GR herinneren aan de tijd dat de wegen nog door mensen te voet of te paard werden gebruikt. De bewegwijzering gebeurt uniform door wit-rode verftekens op elektriciteitspalen, weidepalen of bomen. Vlaanderen telt ongeveer 2.500 km GR-wandelpaden, waarvan het West-Vlaamse GR-net voor ruim 500 km wandelpaden instaat. Het Grote Routepad IJzer start aan de bron van de IJzer in het Franse Buysscheure en beslaat een afstand van 104 km. De route volgt niet steeds de oevers van de IJzer, maar neemt je ook mee langs de prachtige, Franse dorpen Merckeghem, Bollezeele, Ekelsbeke en Herzeele. Via de vroegere smokkelroute van Haringe en Roesbrugge, steek je de Frans-Vlaamse grens over. De IJzer is hier al iets breder dan het kleine beekje bij de bron. Van hieruit gaat het pad naar Stavele, Fintele en Diksmuide om dan doorheen de IJzerbroeken van brug naar brug te stappen: de Tervaetebrug, de Schoorbakkebrug, de Uniebrug, de leperbrug, tot je aan de monding van de IJzer komt in Nieuwpoort. De route biedt de wandelaar natuur, geschiedenis, cultuur, vergezichten en natuurlijk 104 km wandelplezier.

Het Grote Routepad IJzer kadert in het Interreg III-a project RANDO en kwam tot stand door de nauwe samenwerking van vzw Grote Routepaden, de Fédération Française de la Randonnée Pédestre, de Conseil Général du Nord, het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels en Westtoer. De realisatie was mogelijk door de steun van de Provincie West- Vlaanderen, de Conseil Général du Nord, Toerisme Vlaanderen en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Speciale dank ook aan de Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap voor Natuur en Bos en de nv Waterwegen en Zeekanaal voor het vele werk rond de infrastructuur.

Ik nodig jullie nu graag uit tot een korte verkenning van het Grote Routepad maar eerst sluiten we deze voormiddag af met een receptie hier aangeboden door de Provincie West- Vlaanderen.

Bij deze verklaar ik het Grote Routepad IJzer officieel voor geopend.

Ik dank u voor uw aandacht en wens u een prettige wandeling

Daarna was het tijd voor de officiële foto en de receptie. Je moest wel eventjes geduld en een lange arm hebben!!

De trappist van West-Vleteren en het Poperingse Nunnebier konden op veel bijval rekenen.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.