Je was erbij > Overzicht

Jonge Balie Veurne opent gerechtelijk jaar - Diksmuide - 07/09/2007

Voor de 14e keer startte de Conferentie van de Jonge Balie van Veurne het gerechtelijk jaar met een plechtige openingszitting. Die vond plaats vorige vrijdag plaats in CC 't Kruispunt te Diksmuide, onder ruime belangstelling van hoge magistraten, vele advocaten en diverse politieke mandatarissen uit de Westhoek. Gastspreker was advocaat-generaal Jean-Luc Cottyn, verbonden aan het Parket-Generaal bij het Hof van Beroep te Gent.

Hij verving in extremis de zieke Prof. Dr. Brice Deruyver, veiligheidsadviseur van premier Verhofstadt. Waar oorspronkelijk "De ketting rond de hals van justitie" als onderwerp was gekozen door Deruyver, hield Cottyn zijn openingsrede over de Hoge Raad voor Justitie, die hij als een goede schakel in de ketting van Justitie beschouwt. De redenaar, zelf lid van de Benoemings- en Aanwijzingscommissie binnen de Hoge Raad voor Justitie, hield ruim een uur lang een vurig pleidooi ter verdediging van deze vrij nieuwe instelling, ontstaan en gegroeid uit de maatschappelijke onvrede over Justitie in het Dutroux-tijdperk.

"De Hoge Raad voor Justitie waarborgt in alle objectiviteit en onafhankelijkheid de voordrachten voor benoeming van alle magistraten, los van elke politieke inmenging ter zake", benadrukte gastspreker Cottyn.

Repliek van Stafhouder Thomas

In zijn repliek liet Stafhouder Paul Thomas duidelijk blijken dat een klein arrondissement als Veurne het bijlange niet slecht doet en goed functioneert. Hij loofde de goede samenwerking tussen magistraten, parket, griffies en advocatuur in de Veurnse regio; ook de lokale en federale politiediensten werden mee in de hulde betrokken. Hij hoopt dat het nog 150 jaar zal duren vooraleer men in Brussel nog eens overweegt om de kleine gerechtelijke arrondissementen zoals Veurne en Ieper af te schaffen, zoals een paar jaar geleden door politici geopperd werd.

De Balie van Veurne is in opmars en telt momenteel 67 advocaten, verspreid over de gemeenten Veurne, Diksmuide, Nieuwpoort, Koksijde, De Panne, Kortemark, Koekelare, Houthulst, Lo-Reninge, en Alveringem. De Conferentie van de Jonge Balie, thans onder voorzitterschap van Mr. Thomas Bailleul, organiseert studieavonden, ontspannende activiteiten zoals jaarlijkse daguitstap, sport- of culturele manifestaties en in de onpare jaren (in beurtrol met Ieper) een plechtige openingsconferentie, waarop ondermeer vertegenwoordigers van alle Belgische Balies worden uitgenodigd. Dit jaar was ook een delegatie van de Balie van Duinkerke aanwezig.

Het bestuur van de Conferentie van de Jonge Balie Veurne (in toga) samen met gastspreker advocaat-generaal J-L Cottyn (uiterst links) met naast zich: Mr. Natascha Baert, Mr. Kathy Heughebaert, Mr. Ruth Vermeersch, Mr. Karen Verholleman, Mr. Thomas Bailleul (voorzitter) en Mr. Konstantinos Anessiadis.


Info en foto: Johan Decadt

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.