Je was erbij > Overzicht

Onderscheiding voor 'De Volksvreugd' - Proven - 21/10/2007

In de provinciale orkestwedstrijd te Vichte georganiseerd door Vlamo behaalde de Koninklijke Harmonie 'De Volksvreugd' van Proven de titel 'provinciale Vlamo-laureaat'. Hiervoor moest dirigent Pieter Meersseman met zijn 44 muzikanten de stukken 'Dakota' van Jacob de Haan en 'West Highlands Sojourn' van Robert Sheldon ten beste brengen. Op die manier kon 'De Volksvreugd' zich bewijzen in de orkestwedstrijd niveau tweede afdeling. De jury was dan ook zeer lovend over de opvoering: 'Mooie prestatie in deze afdeling...', 'Mooi orkest met toekomst! Repertoire goed gekozen. Bravo aan dirigent en muzikanten!'.

'De Volksvreugd ging dan ook niet over één nacht ijs: er werd intens gerepeteerd, gastdirigenten werden uitgenodigd voor partiële repetities per instrumentengroep en het plaatselijk aperitiefconcert deed dienst als try-out voor de wedstrijdstukken,' aldus Pieter Meersseman. 'Hiermee hebben we bewezen dat we niet zomaar een harmonie uit de verre Westhoek zijn, maar dat we best wat noten kunnen meespelen op een respectabel niveau.'

De waardering van de jury vertaalde zich in een goedgevuld rapport: Proven behaalde maar liefst 85,2%, meteen een Vlaamse topscore in tweede afdeling. Deze score geeft De Volksvreugd de kans om zich te bewijzen in de nationale orkestwedstrijd te Leuven op 1 of 2 december eerstkomend. 'Maar over die beslissing moeten we nog even het bestuur én de leden raadplegen,' klinkt het bij de trotse dirigent, die zich sinds zondagavond 'een heel anders mens' voelt.

Dat de Provense harmonie nieuwe uitdagingen naast het vertrouwde werk niet schuwt, bewijzen het kunstenproject 'Proven Centraal' van mei laatstleden, het omvormen van de jeugdband naar een jeugdensemble en het lanceren van een eigentijdse website www.volksvreugd.be. Het mag gezegd en geschreven worden: er zit muziek in 'De Volksvreugd'!

Info en foto's: Stef Denecker

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.