Je was erbij > Overzicht

Feestcomité bijeen - Koekelare - 22/10/2007

Maandagavond 22 oktober '07 was er een bijeenkomst van het feestcomité in het Kroegje. Op initiatief van Jan Pyck was ook www.westhoek.be uitgenodigd voor de persvoorstelling met als titel de "2-daagse rond St.-Maarten op 10 en 11 november." We stellen alleszins vast dat Guido Willaert in het gebeuren is betrokken. Als deze leerkracht van het Sint-Martinusinstituut in iets is betrokken, mag je van op aan dat het in orde zal zijn. Robert Vande Caveye, voorzitter van het Feestcomité is op de persconferentie de woordvoerder van dienst. Hij begint met de voorstelling van de directeur van het Sint-Martinusinstituut (de heer Luc Vande Sompele), de dirigent Steven Verplancke en Guido Willaert. Op de persconferentie is een vertegenwoordiger van de Gezinsbond en van het KTA afwezig. Blijkbaar werd de samenwerking met de beide schoolgemeenschappen op de affiche vergeten, ook de samenwerking met de Gezinsbond werd jammerlijk vergeten. Niet getreurd dit zal rechtgezet worden in het gemeentelijk Koekelaars infoblad "De Roepsteen".

Robert Vande Caveye steekt van wal en stelt dat de kerstmarkt in Koekelare een beetje voorbijgestreefd was. Op vraag van het gemeentebestuur zijn we op iets nieuws gesprongen. Het feestcomité hoopt dan ook ten volle dat hun nieuwe feestformule succes heeft. Het Sint-Maartensfeest op 10 november staat in het teken van het kind. Daarom organiseert het Feestcomité met andere actoren (met name de Gezinsbond en beide schoolnetten) een heuse Sint-Maartensstoet met uitgehouwen bieten. Dit doet ons terugdenken aan de Sint-Maartenstoet van het millenniumjaar 2000. Hiertoe zullen kinderen enkele bieten kunnen gaan oppikken op het Sint-Sebastiaansplein waar een voer bieten, volgens Robert Vande Caveye zal gekipt worden. Sint-Maarten komt omstreeks 17u15 met koets aan in het centrum van Koekelare. Hij zal uiteraard vergezeld zijn van zijn zwarte pieten. Daarop start om 17u30 de verlichte bietenstoet op de markt met de kinderen. Ze zullen worden begeleid door 't Klein Muziekske van Aartrijke. Achteraf krijgen de kinderen trouwens elk een zak snoep voor hun deelname. De stoet doet de volgende straten aan: Moerestraat, Noordomstraat, Oostmeetstraat, Sterrestraat en Dorpsstraat.

Omstreeks 18u30 is er dan een zwarte pietenshow met kinderanimatie (magie, spel en zang). Op het podium nabij de Kroon en Optima Optiek is er een show van papa Chico. Dit wordt gevolgd door een Sint-Maartensconcert onder leiding van Steven Verplancke met medewerking van De Negensprong, De Schatkist, De Driespan in een organisatie van het Sint-Martinusinstituut Koekelare en dit alles in de Sint-Martinuskerk van Koekelare.

Ondertussen zullen al vanaf 17U00 allerlei standjes te zien zijn in de omgeving van de markt, het concertplein en de Dorpsstraat. Momenteel zijn het er al een 10-tal. Alles staat uiteraard in het teken van Sint-Maarten. Ondertussen doet het muziek van Aartrijke ook enkele cafés aan om het Sint-Maartensconcert in de kerk niet te verstoren en de interne mens te versterken. Dit alles zal voor de horeca van Koekelare een zeer welkome activiteit zijn. Dit concert zal omstreeks 20u45 een einde nemen. Voor dit concert werden voor democratische toegangsprijzen gezorgd: -16 jaar kost het 1 euro, + 16 jaar is het 5 euro. Guido Willaert zou Guido Willaert niet zijn, mocht hij het project niet ingepast hebben in een totaalspektakel met het Sint-Martinusistituut. In de school zullen de kinderen Sint-Martinus ook beter leren kennen. Dit was een soldaat in het Romeinse leger die nabij Tours zijn mantel in twee scheurde en aan bedelaar schonk. Deze symboliek heeft Guido Willaert zodanig aangesproken dat hij hier tal van activiteiten rond organiseert. Zo gaan er enkele leerlingen ook werken als vrijwilliger in het Meunyckenhof. De symboliek van de mantel kan hier tellen.

Sint-Martinus werd ook bekend als kluizenaar. Hiertoe zullen heel wat leerlingen op donderdag 8 november zich terugtrekken in de lege cellen van het klooster in Ichtegem. Het is de bedoeling dat de leerlingen zo eens de stilte leren kennen, weg van hun rinkelende gsm's en nooit te verbannen MP3-spelers. Een 30-tal leerlingen hebben hierin toegezegd. Voor de organisatie op 10 november heeft het Sint-Martinusistituut zich voornamelijk toegelegd op de organisatie van het Sint-Maartenconcert. Hier zullen onbekende en bekende leidjes rond Sint-Maarten naar voor worden gebracht. En wat blijkt... Gunther van Man Bijt Hond is bijzonder geïnteresseerd in deze activiteit. In de lessen van het Sint-Martinusinstituut zullen de kinderen ook speelgoed maken in hout voor kinderen die geen speelgoed hebben. Soms moeten we eens meer leren de mantel aan elkaar geven...

Maar op zaterdag 10 november staan nog meer activiteiten op het programma. Na het Sint-Maartenconcert worden er om 20u45 met een speciaal kanon 245 pluchen beertjes afgeschoten. Wie niet rap is, zal gezien zijn. Dit wordt gevolgd door een muzikaal vuurwerk omstreeks 21u00. Iedereen zal weten dat Koekelare een Sint-Martinusgemeente is. Sint-Maarten komt dan ook graag naar Koekelare. Ondertussen vernemen we nog dat tijdens het Sint-Maartensconcert ook Stefaan Cooman actief zal zijn als zanger. Hij zal op zijn eigen meest actieve manier liedjes zingen zoals niemand dat hem ooit heeft voorgedaan.

Wie denkt dat hiermee alles is afgelopen, slaat de bal goed mis. Op zondag 11 november is er tussen 10u00 en 11u30 een rondrit met oldtimers en tractoren. Omstreeks 11u30 worden deze op de markt gezegend. Hiertoe moet je wel vooraf inschrijven bij Robert Vande Caveye op 051 58 92 33, Frederik Willaert op 0476 22 28 79 of Ivan Staelens op 0475 69 10 79. De deelname aan de rondrit is gratis. Soep, brood en 2 consumpties zijn inbegrepen. Omstreeks 12u00 kunt u deelnemen aan een kippenfestijn met ijsje achteraf. Dit alles voor een democratisch prijsje (1/2 kip, frietjes en sla) aan 12 euro per persoon. Wees erbij.

De organisatie van dit grote Sint-Maartensevenement wordt mogelijk gemaakt dankzij het Feestcomité met als leden voorzitter Robert Vande Caveye, secretaris Jan Pyck, Hubert Devriendt, Freddy Hindryckx, Bert Dehullu, Marc Crevits, Rudy Saelens, André Schollier, Didier Vannieuwenhuyse, Frederik Willaert, Ivan Staelens, André Tommelein en Jean-Marie Lootens. Deze mensen steken er allen onbaatzuchtig hun vrije tijd in. Dit is zeker een applausje waard.

Info en foto's: Andy vermaut

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.