Je was erbij > Overzicht

Info-avond kanker - Koekelare - 19/10/2007

Op vrijdagavond 19 oktober organiseerde de kankerpraatgroep Blik Vooruit in het Meunyckenhof een infoavond rond borstkanker en lymfeklierdrainage. Esther Myny en Eduard Museeuw en tevens ook Rudy Museeuw waren er van de partij. Dokter Roel Venken is reeds 7 jaar specialist in borstchirurgie en is dan ook de aangewezen man om dit thema op een wetenschappelijke manier te benaderen. Tevens is Roel Venken ook een oncoplastisch borstchirug wat betekent dat hij na een borstamputatie probeert zoveel mogelijk de lichamelijke schade te verfraaien. Een borstamputatie is voor veel mensen ook psychologisch immers een enorm zware dobber.

De meeste vrouwen worden tussen 50 en 70 jaar met borstkanker geconfronteerd. Eigenlijk wordt 1 op de 9 vrouwen er slachtoffer van. Het is dus onder de kankers de meest voorkomende kanker. Dankzij de overheid is het mogelijk om tweejaarlijks gratis deel te nemen aan een borstkanker onderzoek. De deelname aan dit onderzoek bedraagt momenteel 55 procent van het doelpubliek. Dat is volgens dokter Roel Venken toch veel te weinig. Dit is veel te weinig als je weet dat borstkanker doodsoorzaak nummer 1 is bij vrouwen. Elk jaar worden er 5000 kankers ontdekt. De oorzaken zijn allerlei: familiaal en erfelijk, gebruik van hormonen, gebruik van de pil, vroege leeftijd menstruatie, lang uitstel van de menopauze...

Eén van de kenmerken van borsttumor is (soms) het naar binnen trekken van de tepel of een knobbeltje ergens in de borst. Om zeker te zijn dat er een borstumor is, wordt een diopsie toegepast. Hier wordt een klein staaltje van het weefsel genomen en opgestuurd voor onderzoek. 90 procent van de vrouwen ontdekken zelf hun tumor. Een tumor vanaf 1 cm kan door de betrokkene zelf worden gevoeld. Een geneesheer kan het meestal pas voelen vanaf 1.5 à 2 cm.

Als er een tumor gevonden wordt, zijn er meestal twee mogelijkheden: een borstsparende operatie of een borstamputatie. Meestal moeten de lymfeklieren ter hoogte van de oksel weggenomen worden. Tumorcellen kunnen zich immers via de lymfeklieren verspreiden. Het wegnemen van deze klieren nabij de oksel vergroot de overlevingskans. Dit heeft uiteraard enkele gevolgen. Er is een verminderde beweeglijkheid van het okselgewricht en een verminderd gevoel aan de binnenzijde van de bovenarm. Voor deze operatie dient immers een zenuw doorgeknipt te worden. Maar... hoe kleiner de tumor, hoe kleiner de kans dat de lymfeklieren aangetast zijn.

Dokter Roel Venken zegt dat eigenlijk een overbodige wegname van de okselklieren (lymfeklieren) ervoor zorgt dat je een dikke arm krijgt. Of dit al dan niet noodzakelijk is, dient onderzoek uit te wijzen. Hiertoe wordt een radioactieve stof en een blauwe kleurstof in de tumor gespoten. Zo kan je zien welke lymfevaten precies aangetast zijn. Zo kan het comfort van de patiënt verbeteren en dienen niet alle lymfevaten weggenomen te worden. Beter zou uiteraard nog de ontwikkeling zijn van een vaccin. Helaas ondanks het vergevorderde wetenschappelijke onderzoek is er nog steeds geen vaccin voor handen. Dokter Roel Venken benadrukt dat screening van de borsten zeer belangrijk is. Deelnemen aan borstonderzoek verminderd het risico op een ongecontroleerde borstkanker met 50 procent.

De overheid zou graag 75 procent van de doelgroep willen bereiken voor preventief borstonderzoek. Wanneer er dan toch een borstamputatie komt, is een borstamputatie komt, is een borstreconstructie de oplossing. Dit kan via implantaten of borstprotheses, maar ook via lichaamseigen weefsel van de rug of van de buik. Het voordeel van lichaamseigen weefsel is dat dit niet vervangen moet worden. Waarvoor eigenlijk allemaal gekomen waren, was de behandeling van lymfoedeem ofte de dikke arm. Dokter Roel Venken is een van de pioniers van deze behandeling. Hiertoe wordt een microchirurgische verbinding gemaakt tussen één of meerdere lymfebanen en een ader. Via deze nieuwe verbinding kan het vocht vanuit de geblokkeerde lymfebanen naar een ader doorstromen. De gemiddelde volumereductie bedraagt 60 procent. Dit kan nog verhoogd worden door dit te combineren met compressiekledij.

De kankerpraatgroep Blik Vooruit heeft opnieuw een voortreffelijke spreekbeurt georganiseerd. Ook Hilda Jonckheere zeg maar de directrice van het Meunyckenhof was aanwezig op deze spreekbeurt. Iedereen vond de spreekbeurt van dokter Roel Venken prachtig. Esther Myny en Eduard Museeuw dankten er ook de dokter voor zijn uitvoerige uitleg. Het was opnieuw een prachtige organisatie van de kankerpraatgroep. Wat meer is... Roel Venken is pionier in de preventieve behandeling van de dikke arm. Bij een borstamputatie gaat hij nu al onmiddellijk de lymfebanen met aders verbinden. Want we weten het allemaal... Het is veel beter om te voorkomen dan te moeten genezen.

Toch nog eventjes de coördinaten meegeven van de website van dokter Roel Venken - www.dr-venken.be

Info en foto's: Andy Vermaut

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.