Je was erbij > Overzicht

Voor iedereen anders: de week rond de dag van de Geestelijke Gezondheid, Psychiatrisch Ziekenhuis H. Hart - Ieper - 08-12/10/2007

In 1992 werd wereldwijd "World Mental Health Day" in het leven geroepen, bedoeld om de aandacht van alle wereldburgers te richten op het belang van de geestelijke gezondheid.

Sinds een zevental jaar heeft de Vlaams Vereniging voor Geestelijke Gezondheid zijn zoeker krachtig ingesteld op deze dag. Pas verleden jaar besloten wij met ons ziekenhuis bij dit initiatief aan te sluiten.

Wij willen in onze regio vooral proberen het beeld dat Jan Publiek heeft over mensen met geestelijke gezondheidsproblemen bespreekbaar te stellen en op die manier ook wijzigen. Nog concreter wordt het als we echt gaan focussen op de psychiatrie en de werking van ons eigen ziekenhuis. Informatie -of het gebrek eraan- is bij de beeldvorming van groot belang.

Daarom riepen wij verleden jaar onze infoweek "Voor iedereen anders" in het leven. In vijf informatienamiddagen kon het grote publiek kennismaken met het ziekenhuis en een en ander opsteken over een specifiek thema. Er kwam publiek af op onze informatiepakketjes, maar "groot" kon je het niet meteen noemen.

We gaven onszelf de kans om te groeien en daarom herhaalden we dit jaar ongeveer dezelfde activiteiten, met dat verschil dat we alle mensen uit de regio 's avonds uitnodigden. We werkten opnieuw samen met "Anders gewoon", de deelorganisatie van de Vlaamse Vereniging Geestelijke Gezondheidszorg die zich speciaal richt op beeldvorming in de psychiatrie.

Het is duidelijk dat de groei zich voorzichtig manifesteert. We mochten publiek verwelkomen in aantallen tussen 35 en 55. De motivatie van de aanwezigen om zich te laten informeren over een bepaald onderwerp was heel verschillend. Sommigen woonden de vijf avonden bij. Maar meestal was iedereen het eens over de kwaliteit van de voordrachten en het initiatief. Uit de ingevulde enquêtes die "Anders gewoon" ons liet verspreiden, konden we opmaken dat we globaal en gemiddeld rond de 8 op 10 punten scoorden, wat we zelf heel behoorlijk vinden.

Of het initiatief zich volgend jaar weer herhaalt is nog onzeker. Maar het loonde in 2007 zeker de moeite.

------------

Hieronder een aantal foto's:

Ignace Noyez, directeur patiëntenzorg, leidde twee avonden in met een voorstelling van de werking van ons ziekenhuis.

Karine Vandekerckhove, ergotherapeut, heel gedreven bezig over "Beter omgaan met je tijd".

Ivan Adriaen, psycholoog, kreeg heel wat vragen te beantwoorden in verband met "Zelfdoding als maatschappelijk verschijnsel"

En Jan Publiek? Hij luisterde zéér aandachtig!


Info en foto's: Rik Decramer

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.