Je was erbij > Overzicht

Ieper erkend als Fair Trade gemeente - Ieper - 06/10/2007

Op zaterdag 6 oktober 2007 mocht Schepen Danny Suffys van Ieper de erkenning van Ieper als Fair Trade Gemeente in ontvangst nemen in de vorm van een bord 'Deze gemeente is verkocht', dat zal aangebracht worden aan een toegangsweg van de stad.

Dit bord wordt uitgereikt aan gemeenten die het engagement aangaan om in hun aankoopbeleid producten uit 'Eerlijke handel' op te nemen en te promoten onder zijn bevolking. Eerlijke handel daarmee wordt bedoeld dat de producenten eerlijke prijzen krijgen voor hun producten, dat de producten geproduceerd zijn met eerbied voor het milieu en voor de mens (dus geproduceerd in menswaardige omstandigheden). Om aan deze titel te komen moest Ieper ervoor zorgen dat ze minstens een aantal winkels en horecazaken kon overtuigen om dergelijke producten in hun assortiment op te nemen. Ook moesten een aantal organisaties, scholen, kerkgemeenschappen… zich ertoe verbinden om Fair Trade producten af te nemen. U kunt de lijst van Ieperse handels- en horecazaken terug vinden op de website www.ikbenverkocht.be.

De uitreiking gebeurde zaterdag om 19u. Er waren een 40-tal aanwezigen die door de trekkersgroep van Ieper Fair Trade Gemeente ontvangen werden met een (h)eerlijk avondmaal.

Het label werd uitgereikt door Johan Declercq (van de organisatie Max Havelaer); Hij was vergezeld van Valentin Ruiz Delgado, een Peruviaanse bananenproducent van het netwerk van kleine producenten die zich verenigd hebben in de organisatie Repeban die zich in 2005 inschreven in het Fair Trade project. Ze krijgen daardoor een eerlijke prijs voor hun bananen, maar moeten elk jaar bewijzen dat ze met de winst duurzame projecten financierden voor hun gemeenschap. Zo hebben ze met hun eerste winst de wegen in de omgevende dorpen verbeterd, omdat het heel belangrijk is dat de bananen op tijd weggebracht kunnen worden. Ook hebben ze een project gesteund van dorpelingen die verder afgelegen wonen om hen van drinkbaar water te voorzien….Het was een heel verhelderend en hartverwarmend verhaal, die de aanwezigen aanzette om verder te blijven ijveren voor eerlijke wereldhandel.

Info en foto: Stad Ieper.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.