Je was erbij > Overzicht

Heropening onderwijsmuseum - Ieper - 05/10/2007

Persbericht dd. 25/09/2008.

------------------------

Na een lange periode van sluiting veroorzaakt door de brand op 26 mei 2005 werd op vrijdagavond 5 oktober 2007 het Onderwijsmuseum heropend in Ieper.

Schepen Lignel: 'Op 26 mei 2005 brandde een deel van de kerk af. Het was tegelijk een indrukwekkend en beangstigend zicht. We dachten onmiddellijk aan de brand van de lakenhallen in oktober 1914 waarbij bijna alle archieven vernield werden. Toen ik naar de brand kwam, kon je vanaf het station het dak zien branden. Ik dacht aan de vele leerkrachten, scholen en leerlingen die materiaal afgestaan hebben, aan de vele unieke educatieve hulpmiddelen die met liefde aan de Ieperse gemeenschap werden geschonken. Gelukkig kon de inboedel gered worden en beperkte de brand zich tot het dak. "

Het Onderwijsmuseum is gevestigd in de voormalige Sint-Niklaaskerk. De kerk is eigendom van de kerkfabriek Sint-Maarten, maar er is een erfgoedcontract met de stad afgesloten voor 99 jaar. Het gebouw was goed verzekerd zodat de kosten verhaald konden worden. Die beliepen 1 miljoen EUR. De oorzaak van de brand is nooit achterhaald kunnen worden. De brand zal toegevoegd worden aan de lange geschiedenis van de Sint-Niklaaskerk die teruggaat naar de jaren 1180. Het leegstaande kerkgebouw was in 1995 een uitweg voor de verhuis van het onderwijsmuseum uit de lakenhallen waar het nieuwe In Flanders Fields Museum zou komen.

Enkele affiches van de tijdelijke tentoonstelling in de centrale middengang van het museum. Deze wervingsaffiches zijn van de hand van Herman Verbaere (1905-1993).

Schepen Lignel was de eerste spreker van dienst: 'Vandaag is toevallig ook de dag van de leerkracht. Een saluut aan de bijna 200.000 mannen en vrouwen die de opleiding van de komende generaties op zich nemen. Ieper koos voor het onderwijs omdat Ieper doorheen de eeuwen binnen haar muren steeds heel wat onderwijsinstellingen kende en kent. In 'Ieper door de eeuwen heen' staan er tientallen beschreven. De oorspronkelijke idee van 'het onderwijs in het Ieperse' werd snel verlaten en vervangen door het onderwijs in Vlaanderen, waardoor wij thans gerust mogen spreken over het Vlaamse nationale onderwijsmuseum. Vlaams omdat onderwijs in het federale België behoort tot de regionale bevoegdheden. Hier op deze plaats kan iedereen zien hoe het onderwijs doorheen de eeuwen zich ontwikkelde en ontwikkelt", aldus de schepen. Hij dankte iedereen die meegewerkt had aan de heropening van het museum.

Veel volk op de opening en veel BI's (bekende Ieperlingen).

Voorzitter van de stuurgroep Robert Barbry (links) verwelkomde in het Duits de gasten van het 11e congres 'Internationale Gesellschaft für historische und systematische Schulbuchforderung'. Het was slechts de eerste maal dat dit congres buiten Duitsland werd georganiseerd.

Museumconservator Jan Dewilde (rechts) had het specifiek over de thematentoonstelling van affiches waarmee scholen zich in het verleden aanprijsden bij het brede publiek.

Enkele foto's van het museum dat beslist een bezoekje waard is.

Op de straat werd de erfgoedhalte onthuld door de leden van de werkgroep.

Als Ieperling mocht gouverneeur Paul Breyne de erfgoedhalte onthullen.

De erfgoedhalte besteedt onder andere aandacht aan het huis Vandermersch (foto rechts) dat relatief ongeschonden de Eerste Wereldoorlog in Ieper overleefde.

Nog enkele beelden van de receptie.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.