Je was erbij > Overzicht

De nederdaling van het kapelletje - Reningelst - 19/11/2007

Te Reningelst op een mistige novemberdag doorbrak een stoere formatie motoren, beton, gele helmen, focus-WTV, en de RLWH met een handjevol nieuwsgierigen de wazige gordijnen van verleden en verval.

Inderdaad zo was het enkele maanden geleden. De zucht naar reparatie werd geboren twee jaar terug toen Onzen Heertje erfgoedvereniging vzw begon aan de inventarisatievan de kappeletjes van groot-poperinge. De eigenaar Jacques Beelprez zocht inderdaad van den beginne om de oude glorie te herstellen.

Tragzaam duwde het ver-lichtende zwaargewicht de aanhangwagen het vervuilde parcours op. De kapel was al enkele maanden in opbouw en mocht vandaag ter bestemming komen.

Precies georiënteerd onthaald door gretig toekijkende vereerders, een schaarse cluster prominenten; de RLWH en een persman, de TV met de Reningelstse radioman…

Als een beschermend wachthuisje bij de meerdere jaren geknotte 'bollaert' staat de kraan te wachten. De plaatselijke krant deed de nieuwsgierigen wat vroeg afkomen. Ze trotseerden de november koude en zagen een flink staaltje 21ste eeuw-bouwtechniek.

Uit de hemel

De sokkel was er al, de technische ploeg, de gele helmenbrigade van het VTI … hun handen jeukten, de kale knotwilg, de kale reporter… het doek kon open gaan. Fier zouden ze de klus klaren.

Hoog in de wolken. Ze waren laag vandaag, alsof de hemel wou claimen dat ze ermee te maken hebben bleef het wolkendek boven de hoofden zweven. De modder rondom verwees naar de het tranendal van de smekende kapelbezoekers die zolang hun verering moesten derven. Wanneer de zomer komt wordt het hier weer groen, de deur van de kapel zal het groen van de hoop mee inkleuren….

Aan alle kanten werd de precisie geverifieerd. De Lieve Vrouwe zal opgetogen neergekeken hebben op al die jonge adolescenten die met zoveel nauwgezetheid haar nieuwbouw hebben neergezet.

En dan.. de officiële foto. De mannen van het VTI met terechte trots. Het regionaal landschap: subsidiërende instantie, de eigenaars… de kapel met de onafscheidelijke knotwilg….

De kapel staat er.. Waarvan melding…

Dank aan Henri Vandenberge voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.