Je was erbij > Overzicht

Succesvolle ondernemers uit de Westhoek nodigden collega’s uit op uniek netwerkevent - Poperinge - 22/11/2007

Art-Business and Charity 2007 zet de analogie tussen ondernemen en kunst in de verf

Ondernemen heeft veel raakpunten met kunst. Dat is de centrale gedachte achter Art-Business and Charity (ABC) 2007, een uniek initiatief van Barroo-Mees-Vankemmel, Toppower, Transics en CREAX in samenwerking met Voka West-Vlaanderen. De vier succesvolle bedrijven nodigden collega-ondernemers op donderdag 23 november 2007 uit in de Poperingse kantoren van Toppower en Barroo-Mees-Vankemmel om kennis te maken met het werk van de kunstenaars Huguette Declercq en Livia Canestraro. Ze koppelden die ontmoeting aan het goede doel: tijdens het netwerkevent werden een aantal kunstwerken geveild ten voordele van twee NGO’s: “Kinderen Derde Wereld” en “De Keten van de Hoop”.

Bart Van Coppenolle, oprichter en CEO van het snelgroeiende technologiebedrijf Metris, opende de avond met een opvallende vraag: is ondernemerschap kunst? Na een korte voorstelling van Metris, dat vorig jaar werd uitgeroepen tot “Onderneming van het Jaar”, wees hij op de vele parallellen tussen business en kunst. “De bedrijfswaarden van Metris zijn openheid, oprechtheid, directheid en passie. Vier waarden die evengoed kunnen worden vertaald als artistieke waarden: innovatie, schoonheid, expressie en passie,” aldus Van Coppenolle. “En net als elke succesvolle ondernemer moet een goede kunstenaar ratio (management voor de één en vakmanschap voor de andere) weten te combineren met intuïtie (ondernemerschap voor de één en artistieke creativiteit voor de andere).”

Vakmanschap en creativiteit

“Vakmanschap en creativiteit zijn eigen aan de exposerende kunstenares Huguette Declercq”, onderlijnde kunstcriticus Hugo Brutin tijdens zijn uiteenzetting. De veelzijdige Kortrijkse kunstenares slaagt erin haar vaardigheid in tekenen, schilderen en modeleren te koppelen aan een eigen vormentaal en sensibiliteit. Het resultaat van die symbiose konden de aanwezigen bezichtigen in de expositieruimte en in het pas verschenen “Tekeningen en schilderijen van Huguette Delercq”, een boek door Hugo Brutin dat de aanwezigen na afloop van het event mee naar huis kregen.

Ontwikkelingshulp = onder meer ondernemerschap ondersteunen

Om naast economie en cultuur ook het sociale aspect te belichten, werden een aantal werken van Huguette Declercq en van de befaamde beeldhouwster Livia Canestraro geveild ten voordele van Kinderen Derde Wereld. Johanna Vandamme, was jarenlang actief in de Ieperse bedrijfswereld, en is nu algemeen secretaris van de NGO Kinderen Derde Wereld. Zij leidde de veiling in met, opnieuw, een verwijzing naar ondernemerschap: “Een van de principes van Kinderen Derde Wereld is armoede bestrijden door de economie aan te zwengelen. Wij financieren bijvoorbeeld opleidingen in kleine, lokale bedrijfjes en willen zo het ondernemerschap in de derde wereld stimuleren. Ontwikkelingshulp is voor ons geen hangmat maar een trampoline.”

De werken die geveild werden leverden alvast een mooi bedrag op om de partners en collega-ondernemers in de derde wereld een duwtje in de rug te geven. www.kinderenderdewereld.be.

Hieronder een aantal foto's:

Sfeerbeeld (bieding)

Spreker Dhr B. Van Coppenolle - CEO Metris NV (Onderneming van het Jaar 2006) over ‘Metris en de kunst van het ondernemen’.

Dhr H. Brutin, kunstcriticus en auteur van het kunstboek : ‘Tekeningen en schilderijen Huguette Declercq’.

Gastvrouw Valerie Bauwens (Kanaal Z) praatte de avond aan elkaar.

Info en foto's: Tinne Baele - Transics nv

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.