Je was erbij > Overzicht

Stichting Visserij stelt hoop op Flanders Queen Mussels - Nieuwpoort - 26/11/2007

'Vissers zullen hier opnieuw hun brood mee verdienen'

NIEUWPOORT - De Flanders Queen Mussel heeft zijn introductie niet gemist. Drieduizend geïnteresseerden stonden gisteren in de Vismijn in Nieuwpoort aan te schuiven om een pakketje van de lekkernij te bemachtigen.

'Serveer deze eenheidsmaaltijd - authentieke Belgische mosselen met frietjes - aan de regeringsonderhandelaars en we hebben binnen de kortste keren een regering.' Met deze kwinkslag introduceerde Ivan Victor, voorzitter van de Stichting voor Duurzame Visserijontwikkeling (SDVO), de Vlaamse hangcultuurmossel, die de ronkende naam Flanders Queen Mussel kreeg. Deze mosselen worden gekweekt aan kooien vóór de kust en zijn het resultaat van een reconversieproject voor de tanende vissersvloot. Een eerste oogst van drie ton werd gisteren gratis uitgedeeld. Als promotiestunt en appetiser kon het tellen. 'Dit is weliswaar een nicheproduct met een veel kleiner marktaandeel dan de Zeeuwse mossel, maar het zal ongetwijfeld impulsen geven aan de noodlijdende visserijsector,' zegt Luc Mellaerts, algemeen verantwoordelijke van de SDVO. 'We zitten inmiddels aan de tweede generatie mosselkooien. Iedere kooi is goed voor vijf ton mosselen. Volgend jaar moet dat 500 tot 700 ton opleveren, maar bij het oogsten zullen de weersomstandigheden altijd een grote rol spelen.' Op termijn is er plaats voor duizend mosselkooien. 'Wij hebben het project getest, maar mogen het niet commercialiseren. Dat zal gebeuren door een Vlaamse Mosselcoöperatie die grotendeels uit reders zal bestaan', aldus Luc Mellaerts.

Plaatselijk vishandelaar en gemeenteraadslid Philip Rathé is in ieder geval enthousiast. 'Voor de Nieuwpoortse Vismijn zou de verkoop van de mosselen een zegen zijn. Ook toeristisch zou dit een schot in de roos kunnen betekenen. De Nederlanders hebben nu praktisch het monopolie. Een nieuwe concurrent zal ongetwijfeld een gunstige invloed hebben op de prijs. Lekker zijn ze in ieder geval, volgens mij beter dan de Zeeuwse. Er zit veel meer vlees in en ze zijn vaster', aldus Rathé.

Dany Van Loo - Het Nieuwsblad

---------

Hieronder een aantal foto's:


Foto's: Bert Van Thilborgh, Global Image/External Affairs

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.