Je was erbij > Overzicht

Slotfeest Jaar van de Dolfijn - Nieuwpoort - 04/11/2007

België laat de dolfijnen niet stikken

Op zondagmiddag 4 november werd in Nieuwpoort het Belgische campagnejaar - kaderend in een wereldwijd initiatief van de Verenigde Naties - in schoonheid afgesloten in aanwezigheid van Z.K.H. Prins Laurent, Minister Renaat Landuyt, Minister Hilde Crevits en tal van andere genodigden. Meer nog dan terugblikken op de vele activiteiten werden ook plannen gemaakt. Zo werd het Charter van de Dolfijn voorgesteld waarin politici, natuurbeschermers, wetenschappers, vissers en andere Noordzee-actoren verklaren dat ze zich blijvend inzetten voor dolfijnen als ambassadeurs van een gezonde en welvarende Noordzee. Als kers op de taart kondigde afgevaardigde van de Verenigde Naties Robert Hepworth aan dat ook 2008 zal uitgeroepen worden tot wereldwijd campagnejaar van de dolfijn (dit mede dankzij het inspirerende succes in België).

Het Jaar van de Dolfijn werd in januari 2007 feestelijk gestart met de voorstelling van het boek "Dolfijnen en Walvissen in de Noordzee" (een product van Natuurpunt i.s.m. Stichting de Noordzee). Sindsdien is er heel wat ondernomen om de dolfijnen van onze Noordzee in de kijker te plaatsen. Zo rolde eind juni de Kust & Zee-Gids met een speciale dolfijnenkatern 150.000 maal van de drukband en werden 9.500 exemplaren van het speciaal voor het campagnejaar geschreven boek "Worden dolfijnen verliefd ?" gedrukt. Er namen maar liefst 4.200 kinderen deel aan de Week van de Dolfijn in oktober, er werden witsnuitdolfijnen voor de kust van Oostende gefilmd en Zonnestraal bracht een themanummer "dolfijnen" uit, … Dankzij "flipper" kon kortom een ongeziene, enthousiasmerende campagne voor een betere bescherming van onze zeeën en oceanen opgezet worden.

Informeren en sensibiliseren was de eerste stap, zelf acties opzetten was het uiteindelijke doel. Natuurpunt, coördinator van de campagne, stond en staat echter niet alleen. Vissers, wetenschappers, ambtenaren en tal van andere Noordzee-actoren hebben het afgelopen jaar gewerkt rond een betere bescherming van dolfijnen. En ze beloven het ook in de toekomst te blijven doen! Daarom werd op 4 november in aanwezigheid van Minister Renaat Landuyt en Minister Hilde Crevits een Charter van de Dolfijn ondertekend. Bovendien kon Robert Hepworth, afgevaardigde van het milieuprogramma van de Verenigde Naties, een cheque voor het Dolphin Fund in ontvangst nemen. Via dit fonds worden nieuwe projecten gestart voor een betere bescherming van dolfijnen. Zo zal in 2008 het Vlaams Instituut voor de Zee en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek starten met extra wetenschappelijk onderzoek naar de aanwezigheid van dolfijnen in de Noordzee.

Robert Hepworth feliciteerde Natuurpunt en haar partners voor het campagnejaar en daagde hen meteen uit om in 2008 hetzelfde enthousiasme aan de dag te leggen … want ook volgend jaar wordt door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Jaar van de Dolfijn. De motivatie hiervoor is dat zo nog meer landen het inspirerende voorbeeld van België kunnen volgen en zodat landen zoals België of Nederland hun goedlopende campagne op kruissnelheid kunnen voortzetten.

westhoek.be was er uiteraard bij en serveert je hier een uitgebreid fotoverslag.

In de Vismijn in Nieuwpoort was er een Noordzeemarkt ingericht.

Veel belangstelling bij de verschillende standen.

Een buitenzicht op de vismijn met links onder het nationaal monument ter ere van Koning Albert I.

Met eurocenten gemaakt !

Kinderen konden met een hengel vissen om een tijdschrift te winnen.

Brochures, folders, kaarten, posters, ... alles werd grondig bekeken.

Rechts zien we onder andere minister Hilde Crevits.

En daar is Prins Laurent, zelf aan het stuur van zijn wagen. Diverse cameraploegen waaronder de VRT, Focus-WTV en RTL waren ter plaatse.

De Prins kreeg eerst een uitgebreide rondleiding bij de vele infostanden op de Noordzeemarkt.

Hij bestudeerde aandachtig een aantal posters en nam er zelfs enkele mee naar huis. Burgemeester Roland Crabbe kijkt goedkeurend toe.

Deze dame is duidelijk overtuigd van de goede zaak terwijl de Prins toch nog sceptisch lijkt. Of toch niet?

Een volle zaal.

En zo ging het verder van stand naar stand.

Op de rechterfoto: burgemeester Roland Crabbe, Vlaams minister Hilde Crevits, federaal minister van de Noordzee Renaat Landuyt en de Prins.

De Prins zit nooit om een grapje verlegen.

Ook Johan Vande Lanotte was te gast terwijl Bart Slabbinck, coördinator van Natuurpunt, snel nog een fotootje maakt.

Tijd om alles op te bergen in de koffer van de auto. En nadien voor alle zekerheid toch even controleren of er geen dolfijnen in de haven van Nieuwpoort zwemmen ;-)

Dan ging het richting bovenzaal van de feestzaal. Bart Slabbinck leidde alles in goede banen.

Burgemeester Crabbe van Nieuwport benadrukte de actieve steun van de stad Nieuwpoort aan de activiteit.

Een volle zaal.

Dan startte het gesprek met een aantal persoonlijkheden onder leiding van Dirk Draulans.

Links een van de pioniers die in de bloemetjes werd geplaatst. Rechts de voorzitter van Natuurpunt, Walter Roggeman.

Natuurpunt verbond aan het jaar van de dolfijn ook een wedstrijd naar scholen. Meer dan 4.200 leerlingen namen deel. Omdat de leerlingen niet al te lang zouden moeten wachten, kwamen ze pas later in de zaal toe. Ze kregen een verdiend applaus voor hun actie en voor de geldinzamelingen die ze georganiseerd hadden.

De personaliteiten ondertekenden het 'Charter van de Dolfijn'.

En dan mochten de leerlingen het podium op. De hoofdprijs was voor de gemeenteschool van Keerbergen. Proficiat jongens en meisjes.

Dan was het de beurt aan Prins Laurent voor de overhandiging van 'De Groene Jutter 2008'.

Met deze (wissel)prijs wil Natuurpunt de persoon/organisatie bedanken die de afgelopen jaren bergen werk verzet heeft voor een duurzaam beheer van de kust. In het Jaar van de Dolfijn waren we zo vrij om vijf Noordzee-boegbeelden te selecteren die elk vanuit hun organisatie hun steentje hebben bijgedragen aan de bescherming van dolfijnen en hun leefwereld.

De geselecteerden waren:

 • Johan Vande Lanotte, zette als eerste Minister van de Noordzee een stappenplan uit voor een duurzaam beheer van de Noordzee
 • Magda Vincx & Frank Maes – Universiteit Gent, voor hun baanbrekend onderzoek naar het kleine (benthos) en het grote (ruimtelijke ordening) in de Noordzee
 • Jan Mees – Vlaams Instituut van de Zee, of hoe een land met een kleine zee groot kan zijn in wetenschapsland
 • Claude Velter – VOC Oostende, staat met het vogelopvangcentrum al vele jaren 24u/24u op de bres voor olieslachtoffers
 • Jan Haelters & Francis Kerckhof – Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (departement BMM - Noordzee), voor hun niet aflatende inzet rond zeezoogdieren in de Noordzee.

De eer viel te beurt aan Claude Velter van het VOC Oostende, die met het vogelopvangcentrum, al vele jaren 24u/24u op de bres staat voor olieslachtoffers.

Mevrouw Ineke Dezentjé Hamming, lid van de Nederlandse Tweede Kamer, gaf daarna als voorzitter een kort woordje toelichting over het 'Dolphin Fund'.

En tot slot werden er 2 cheques overhandigd aan Robert Hepworth, afgevaardigde van het milieuprogramma van de Verenigde Naties. Goed voor een totaal van bijne 9.000 EUR.

Proficiat aan allen die meewerkten aan deze geslaagde manifestatie.

Wilt u zelf nog uw steentje bijdragen?

Maak dan een (gulle) gift aan het Dolphin Fund: rek.nr. 293-0212075-88 – Natuurpunt Beheer vzw met vermelding “3143 Dolphin Fund”. Giften vanaf 30 EUR zijn fiscaal aftrekbaar.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.