Je was erbij > Overzicht

Unizo lanceert 's werelds eerste virtuele handelsbeurs - Wervik - 04/05/2007

"Virtuele showrooms, productinfo en échte kortingen op 60 online stands"

Tot begin juni 2007 kan de wereld het Wervikse handelsleven ontdekken via een virtuele handelsbeurs op www.handelsbeurs-wervik.be/demo. UNIZO-Wervik test als eerste UNIZO-afdeling deze door UNIZO ontwikkelde wereldprimeur. Naast 60 lokale ondernemers springen ook de lokale politie, jeugdbeweging en scholengemeenschap en het Wervikse gemeentebestuur op de kar. Ondernemers, organisaties en openbare diensten stellen er zichzelf en hun producten of diensten voor. UNIZO zal, op basis van de ervaringen in Wervik, het concept verfijnen en in het najaar openstellen voor andere UNIZO-ondernemersverenigingen en gemeentebesturen. Om innovatie en creativiteit bij ondernemers verder te stimuleren, werkt UNIZO ook aan andere initiatieven zoals een adviesplatform van en voor ondernemers en een wereldwijde ideeëndatabank. De organisatie stelde eind maart deze initiatieven voor op Avanti07, de UNIZO-Creativiteitsconventie voor 3.000 zelfstandige ondernemers.

De virtuele handelsbeurs brengt het lokale (handels-)leven van een gemeente in beeld, net zoals 'echte' handelsbeurzen dat doen. "Toch is de beurs geen kopie van een echte handelsbeurs," benadrukt UNIZO. "Het moet een combinatie zijn van het beste wat de virtuele wereld te bieden heeft en de eigenschappen van een klassieke handelbeurs."

UNIZO wil met de virtuele handelsbeurs ondernemers de mogelijkheden van het internet doen ontdekken, in combinatie met de voordelen van een klassieke handelsbeurs. In Wervik nemen 60 plaatselijke ondernemers deel. Daarnaast zijn er ook stands van onder meer de lokale politie, de jeugdbeweging en het gemeentebestuur. In totaal zijn er 60 virtuele stands.

Op de virtuele handelsbeurs stellen de deelnemende ondernemers en organisaties hun producten of diensten voor. Consumenten kunnen ook contact hebben met de standhouders of het fotoarchief of catalogus raadplegen. De stands zijn geordend per doelgroep en per thema. Surfers kunnen er ook ingeven van welke promotieacties zij informatie willen ontvangen. Extra argumenten voor een bezoek zijn de tientallen wedstrijden met prijzen en kortingen voor online kopers. Volgens UNIZO zijn de mogelijkheden quasi onbegrensd. Zo organiseert UNIZO-Wervik op de virtuele handelsbeurs binnenkort chatsessies met lokale politici.

Voor de lijst van deelnemende ondernemers en organisaties, klik hier.

Hieronder een aantal foto's van de opening op vrijdag 4 mei 2007 in de raadzaal van het stadhuis van Wervik.

Bart Pauwelyn, voorzitter Unizo Wervik, heet iedereen welkom. "We hebben de voorbije maanden hard gewerkt aan het nieuwe initiatief. Vele uren vergaderd, steeds oplossingen gezocht voor nieuwe problemen die zich voordeden, dagen voor onze computer gezeten om standen op te maken, foto's comprimeren is voor ons nu een dagelijkse bezigheid geworden, ontelbare mails moesten beantwoord worden, we hielden een trainingssessie en zelfs een spreekuur, ... Het resultaat van dit alles mag je straks bewonderen bij de opening van de beurs", aldus een fiere voorzitter.

Eregast was Rik Jaeken, nationaal voorzitter Unizo. "We hebben geen klassieke beurs gemaakt, maar ervoor geopteerd om gebruik te maken van de mogelijkheden van het internet. Voordelen zijn een onbeperkte capaciteit en flexibiliteit. Dit alles kadert in het totaalprogramma van Unizo waarbij we innovatie willen ondersteunen. Creativiteit is immers belangrijk om te overleven. Onze 2e hoofddoelstelling is Unizo ten dienste stellen van de ondernemers. Zo moet elke nieuwe medewerker een stage doen in een onderneming. Tenslotte moet de overheid de ondernemers mogelijkheden bieden en de nodige ruimte geven om te ondernemen", aldus de nationaal voorzitter.

Een volle raadzaal.

Van links naar rechts: Jaak Mortier, Jacques Leire en Bart Pauwelyn.

Lieven Vandevelde gaf namens Unizo toelichting bij het initiatief.

Erevoorzitter Jacques Leire mag de beurs officieel openklikken.

Voilà.

Erwin Van der Kelen, regiovoorzitter Unizo Westhoek, feliciteerde de afdeling Wervik met het nieuwe initiatief. Daarnaast hield hij eraan Rik Jaeken proficiat te wensen omdat hij sinds kort de titel van baron mag voeren.

Regiodirecteur Petra Breyne overhandigt een pakket streekproducten aan de nieuwe baron.

Kort slotwoord door Stephane Vansteenkiste, schepen van de stad Wervik.

Officiële groepsfoto.

Klik hier om de Wervikse onlinehandelsbeurs te bezoeken.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.