Je was erbij > Overzicht

Veurne bezoekt RAF Marham (GB) - 27/04/2007

In november 2007 zal voor de tiende keer na elkaar 'Remembrance Sunday' gevierd worden te Veurne. Op deze zondag die het dichtst valt bij 11 november, worden traditioneel de Britse onderdanen herdacht die sneuvelden in de oorlogen waarbij Groot-Brittannië was betrokken. In Veurne worden specifiek de crewleden herdacht van de Wellingtonbommenwerper van F/O Vivian Rosewarne. Dit vliegtuig werd in de nacht van 30 op 31 mei 1940 door de Duitse luchtafweer neergehaald boven het grondgebied van Veurne. Deze Britse militairen liggen begraven op het Gemenebestkerkhof in de OudeVestingstraat te Veurne, bij hun kameraden die sneuvelden tijdens de 'Battle of Furnes' - eind mei, begin juni 1940. Vivian Rosewarne werd daarna beroemd door een memorabele brief die hij had geschreven aan zijn moeder. Deze brief werd diverse malen gepubliceerd en verfilmd als 'An airman's letter to his mother'.

Teneinde deze lustrumviering wat extra onder de aandacht te brengen, werden de organisatoren van het eerste uur, met name ere-politiecommissaris Noël Heyndrickx, huidige korpschef van de lokale politie Spoorkin José Clauw, en enkele andere vrienden, waaronder het FWMA, uitgenodigd voor een bezoek aan de RAF basis te Marham; de plaats waar de Wellington destijds opsteeg om de vijand op het vasteland te helpen bestrijden. Daarbij werd het idee opgevat om op de thuisbasis in Engeland een levend bewijs achter te laten namens de bevolking van Veurne, Alveringem en Lo-Reninge. Er werd geopteerd om een levende boom vanuit Veurne mee te brengen en te planten in de 'Garden of honour' in Marham.

Voor deze 'vredesboom' werd gekozen voor de acacia, als 'symbool van de vriendschap, omdat hij een zachte, aangename geur heeft en zich tegen vijanden beschermt met zijn doornen'. Zijn harde hout is tevens een symbool van de overwinning op de dood. De tak van de acacia verbeeldt het groen van het idee dat de dood overleeft. Met zijn witte en rode bloemen refereert hij naar leven en dood, dood en wedergeboorte.

In aanwezigheid van de groepscommandant en afgevaardigden van RAF Marham, een delegatie van RAF Kinloss (Schotland), een oudgediende van het Squadron van Rosewarne en diverse leden van de Air Crew Association werd de acacia met een kleine, ingetogen plechtigheid aan de grond toevertrouwd.

Benevens de toespraak van de groepscommandant en José Clauw, werd de brief van Rosewarne aan zijn moeder voorgelezen door Alister More; oudgediende van de RAF.

Door de padre werd het volgende gebed voorgelezen:

""Almighty God, good Father of all;
We pray Your blessing on this young tree.
As its roots sink ever deeper to feed an to anchor,
May the bonds of friendship between Belgium and Britain continue to be nourished and held firm for generations to come;
And as its branches spread each day to bathe in the light of the rising sun
We trust that the young crewman may rest eternally in the Peace of Your risen Son.
We pray in the name of the Father, the Son and the Holy Spirit.
Amen"".

Aan de voet van de boom werd een herdenkingsplakket aangebracht, geschonken door de Air Crew Association, als eer aan hun gevallen kameraden.

Door dit gebaar werden de banden tussen onze Westhoek en de Royal Air Force (die zijn roots heeft in onze regio) nogmaals dichter aangehaald. De herdenkingsplechtigheden die door ons telkens worden georganiseerd voor hun gesneuvelden, kunnen steeds op de meeste waardering rekenen. 11 november wordt alvast een dag om naar uit te kijken…

Info en foto's: José Clauw

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.