Je was erbij > Overzicht

De lange tafel - Poperinge - 12/05/2007

Kopje koffie voor boeren uit het Zuiden
Oxfam, Vredeseilanden en Max Havelaar hebben vandaag op een honderdtal plaatsen in Vlaanderen een openlucht-koffietafel gehouden. Iedereen kon er terecht voor een gratis kopje koffie. Ook in Poperinge. Dat was de voorbereiding!

De drie derdewereldorganisaties organiseerden de koffietafels naar aanleiding van de internationale dag van de Fair Trade, de eerlijke handel. Een lange weg….. Ze vroegen aandacht voor de boeren uit het Zuiden, die kampen met instabiele koffieprijzen, een beperkte toegang tot marktinformatie en een gebrek aan organisatie.

Het was een riskante onderneming. De donkere wolken voorspelden niets goed. Maar de Poperingse keikoppigheid, de spitsvondigheid van onze wereldwinkeliers, de gastvrijheid van het St.-Janscollege, .. het speelde allemaal mee. Schuilen moest enkel bij de rustpauze voor de grote stap voorwaarts.

Spijts het donkere weer, spijts de druppel regen, …. Dat rot klimaat! De wereldwinkeliers weten waaraan het ligt en juist daarom willen ze dat hun actie slaagt. De actie maakt ook deel uit van de campagne rond de zogenoemde Millenniumdoelstellingen, die tegen het jaar 2015 de armoede in de wereld willen halveren.

Daarom moesten de Poperingenaars zo nodig ook hun 50 meter bijdragen. In heel Vlaanderen stond er voor 3.065 meter aan koffietafels opgesteld. De borden voor de verkiezingen vertelden wat we mogen verwachten. En… ere wie ere toekomt de schepen van ontwikkelingshulp, de schepen van cultuur en de voorzitter van de het O.C.M.W. waren present. We mogen niemand vergeten want Hilde was voor de gelegenheid koffiemadam.

Vele handen maken licht werk. Een mooie spreuk, een mooi evenement, een droom activiteit. En nu hopen dat de wereld na de droom ontwaakt.. dat de koffie pit geeft en dat ook de meer dan 200 Poperingenaars die deze culturele boodschap hebben gesmaakt 'eerlijke' koffie drinken ... en schenken.

De afwas werd in de stijl van de culturele keuze van de Oxfam geen 'meidenklus'.

Dank aan Henri Vandenberghe voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.