Je was erbij > Overzicht

Pollinkhove: ontmoetingscentrum in gerestaureerde brouwerij - Pollinkhove - 04/05/2007

Kostprijs van 600.000 euro voor helft gesubsidieerd

POLLINKHOVE - Ze hebben er wat langer op moeten wachten dan de andere deelgemeenten, maar nu hebben de inwoners van Pollinkhove ook een mooi ontmoetingscentrum. En wel het grootste van alle vier. Vrijdag werd de Concorde annex d'Oude Brouwerij plechtig ingewijd.

Twintig jaar geleden kocht de gemeente de zaal Concorde, het woonhuis en de achterliggende brouwerij. De zaal fungeerde als ontmoetingscentrum maar was dringend aan modernisering toe. De Concorde is nu helemaal opgeknapt.

'De achterliggende brouwerij was inmiddels tot een ruïne vervallen. Wij hadden al een sloopvergunning aangevraagd. Toen we het advies van Stedenbouw vroegen en die de vraag voorlegde aan Monumenten en Landschappen (nu OEG, Onroerend Erfgoed Vlaanderen) stelde die laatste voor om het gebouw te restaureren. De brouwerij - uit de jaren 1800 - is volgens OEG beeldbepalend voor het dorp van vroeger. Bovendien ligt de brouwerij in de schaduw van de beschermde kerksite', aldus burgemeester Morlion (Dynamisch).

'We hebben de brouwerij dus gerestaureerd. Het hele project zal ons meer dan 600.000 euro kosten, maar we kunnen gelukkig rekenen op de helft subsidies. Alleen hadden we dat nooit aangekund.' 'd'Oude Brouwerij' is smaakvol gerestaureerd, met eerbied voor de oorspronkelijke structuur. Boven is er een open ruimte, beneden een ontvangstzaal met bar. De brouwerij en de Concorde vormen nu een geheel, maar kunnen ook van elkaar afgescheiden worden.' 'Op de bovenverdieping van de woning huist de KLJ. De gelijkvloerse verdieping is ingenomen door de Buitenschoolse Kinderopvang. Daarom hebben we er een speeltuin bij aangelegd. En de pastoor heeft er ook een spreekruimte', zegt Lode Morlion. De aanpassingswerken hebben wat langer geduurd dan in de drie andere deelgemeenten. Maar nu kunnen de Pollinkhovenaars zeggen dat hun ontmoetingscentrum het grootste is van de vier. Vrijdag kwam gouverneur Paul Breyne de gebouwen plechtig openen.

Marc Maes


Info: Het Nieuwsblad / Foto: Stad Lo-Reninge

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.