Je was erbij > Overzicht

Ieper viert 40ste verjaardag van jumelage met Duitse stad Siegen - Ieper - 13/05/2007

Op 21 mei 1967 ondertekenden burgemeester Albert Dehem van Ieper en Oberbürgermeister Althaus van Siegen de officiële verbroederingsoorkonde die beide steden verbond. Op 12 en 13 mei 2007 vieren de jumelagecel Siegen en de beide stadsbesturen het 40-jarig bestaan ervan in Ieper. Al in 1962 ontstonden vriendschappelijke relaties tussen Ieper en Siegen. Dit vloeide voort uit de aanvaarding door de Stad Ieper van het peterschap van het 6e Regiment Lansiers dat in Siegen gelegerd was. Door bemiddeling van opeenvolgende korpsoversten en onder impuls van enkele ruimdenkende mensen in Ieper en Siegen kwamen hartelijke contacten tot stand die er uiteindelijk toe leidden dat in mei 1967 een formele jumelage werd aangegaan tussen de twee steden.

De voorbije 40 jaar hebben er tal van uitwisselingen van culturele, sportieve, educatieve en vooral vriendschappelijke aard plaatsgevonden. De meeste grondleggers van deze jumelage zijn er niet meer, maar de huidige Ieperse Siegencel blijft er in slagen om jaarlijks diverse uitwisselingsprojecten te realiseren. Naar aanleiding van het jubileum waren van vrijdag 11 tot zondag 13 mei diverse Siegense groepen te gast in Ieper in het kader van een uitwisselingsproject. De leerlingen van het Peter-Paul-Rubens-Gymnasium verbroederden met de leerlingen van het Koninklijk Atheneum. De basketspelers (jongeren van 14-15 jaar) van het Siegense T.V. Jahn Siegen maten hun balvaardigheden met deze van hun leeftijdsgenoten van Melco Ieper. Een groep mensen met beperkingen van de beschutte werkplaats AWO Siegen waren te gast bij de Ieperse Werkgroep Vorming en Actie. Een officiële delegatie van het Siegense stadsbestuur was aanwezig op uitnodiging van de Stad Ieper.

Op zaterdag 12 mei stond er om 15.00 u. een basketbalwedstrijd op het programma in de Ieperse sporthal. Om 16.00 u. waren er oude volksspelen door in café ‘De Spiegel’, Rijselsestraat 98. Om 20.00 u. woonden alle Duitse gasten en hun gastfamilies de Last Post bij aan de Menenpoort. De officiële viering en de bekroning van het weekend ging door op zondag 13 mei om 11.00 u. in het Ieperse stadhuis. De Koninklijke Fanfare St.-Cecilia van Elverdinge zorgde voor de muzikale noot en er waren diverse toespraken.

Toespraak door de plaatsvervangende burgemeester van Siegen.

Heel wat geschenken werden uitgewisseld.

Een volle zaal.

Geschenk voor de Ieperse burgemeester Dehaene.

De medewerksters van de Ieperse Siegencel.

Burgemeester Dehaene kreeg een peper- en zoutmolen om 'de gemeenteraadszittingen nog meer en beter te kruiden'.

Receptie.


Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.