Je was erbij > Overzicht

87-jarige Britse Phil Gore bezocht na 63 jaar voor de 7de keer na elkaar de graven van zijn Lancaster-crew - Eggewaartskapelle - 26/05/2007

Op 28 mei 2007 was het precies 63 jaar geleden dat de Lancasterbommenwerper van de Royal Air Force neerstortte achter de hofstede van de familie de Grave in de Zoutenaaiestraat 5 te Veurne.

Slechts één van de zeven bemanningsleden kon tijdig het vliegtuig verlaten, om in het holst van de nacht te belanden in een weide te Avekapelle. Na een eerste opvang in een nabijgelegen landbouwbedrijf begon de voettocht van Philippe Gore naar de Franse grens. Nabij de grensovergang te Poperinge werd hij opgepakt door een Duitse patrouille die hem overbracht naar de gevangenis te Sint-Gillis. Daarna verbleef hij tot het einde van de oorlog in het krijgsgevangenkamp Stalag Luft in Sagan, nabij de Poolse grens.

Voor zijn kameraden was het lot dramatischer. Eén bemanningslid werd dood teruggevonden op het grondgebied van Lampernisse (Diksmuide), en door de Duitse bezetter begraven op het kerkhof te Koksijde (R. Vandammestraat). De vijf overige militairen bleven in het toestel dat brandend neerviel te Eggewaartskapelle. De stoffelijke resten van deze mensen werden achteraf begraven achter de kerk te Eggewaartskapelle. Het duurde tot 1989 vooraleer Phil Gore de crash- en begraafplaats terug kwam opzoeken. Enkele bewoners van Eggewaartskapelle en Avekapelle konden zich deze gebeurtenis nog levendig herinneren, en hebben hem dan ook op zijn zoektocht begeleid.

In 2001 werd door ondergetekende, in samenwerking met het stadsbestuur van Veurne, de Veurnse Revolver- en Pistoolschuttersclub, en enkele sympathisanten een herdenkingsplechtigheid gehouden te Eggewaartskapelle. Sedertdien komt Phil en familie minstens tweemaal per jaar terug naar Veurne. Dit jaar was het aldus voor de zevende keer dat hij zijn gesneuvelde kameraden kwam opzoeken.

Op zaterdagavond 26 mei, om 18u00, was de bijeenkomst gepland op het kerkhof te Eggewaartskapelle, met zijn familie en enkele naaste vrienden. Na de begroeting volgde een minuut stilte voor de overledenen. Daarna werd een ruiker van zes rode rozen neergelegd door Phil Gore, namens de familie Leggett uit Canada.

Phil Gore droeg daarop een strofe voor uit het gekende gedicht 'For the Fallen' uit 1914 van de Britse dichter Laurence Binyon:

"They shall grow not old, as we that are left grow old:
Age shall not weary them, nor the years contemn.
At the going down of the sun and in the morning
We will remember them."

Tot slot van deze kleine ceremonie hield de 87-jarige Mr. Gore er aan om de grafstenen van zijn veel te vroeg ontvallen vrienden nog eventjes aan te raken en in alle stilte toe te spreken. Een emotioneel moment voor allen die aanwezig waren.

Info en foto's: José Clauw.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.