Je was erbij > Overzicht

VTI POPERINGE: voor de derde keer DE MOL in natuurgebied - Westvleteren - 23/03/2007

Een mol in natuurgebieden, daar is toch niets vreemds aan, zie ik u denken. Maar aan deze mol wel, het betreft namelijk 4 studenten uit het 4de middelbaar BSO van het VTI Poperinge die gedurende 4 dagen (22-23-26-27 maart 2007) met hun 50 medeleerlingen in natuurgebieden binnen het werkingsgebied van De Bron vzw aan educatief natuurbeheer in natuurgebieden zullen meewerken met enkele vrijwilligers.

VTI Poperinge

Hoe kunnen 40 leerlingen uit de studierichting Beroeps Secundair Onderwijs meehelpen aan natuurprojecten en dit op een leuke, doch educatieve manier? Leerkrachten van het VTI te Poperinge werkten voor de derde keer het project De Mol uit, in navolging op hun project Witte Raven uit het eerste trimester dat onlangs nog bekroond werd. Voor de uitwerking van het project wordt samengewerkt met De Bron vzw, de cel milieu van de stad Poperinge, de Milieudienst van Ieper, de provincie West-Vlaanderen, het bezoekerscentrum van de Palingbeek en het Agentschap voor Natuur en Bos. In de natuurgebieden is er tijdens deze periode nog altijd werk in de reservaten: knotten van bomen, opruimen van takken, herstellen van kostbare biotopen, rietvelden vrijmaken…

Project De Mol

De vierdaagse werd omgedoopt tot het project De Mol. Enerzijds is de mol een heel nuttig zoogdier in het ecosysteem, anderzijds is hij letterlijk en figuurlijk een onderkruiper. De Mol kan er voor zorgen dat er heel wat zaken verkeerd lopen, zoals in het gelijknamige TV-programma op de VRT. En dit hebben ze in het VTI goed begrepen. De 50 leerlingen van de afdelingen landbouw, tuinbouw, hout, elektriciteit en metaal worden herverdeeld in 5 groepjes van 8 tot 10 leerlingen. Op deze manier leren ze de leerlingen van de verschillende afdelingen beter kennen en bovendien kunnen ze heel wat van elkaar leren door samen te werken. In ieder groepje wordt voorzien om één mol aan te duiden voor het hele project. Die moet een aantal subtiele niet-milieuvriendelijke zaken verrichten gedurende de week. De andere leerlingen zoeken tijdens de evaluatie naar niet natuur- en milieuvriendelijk gedrag, zodat ze misschien tegen het eind van het project de mol kunnen ontmaskeren. Op die manier krijgt het hele project een extra dimensie en krijgt het een eigentijds, leuk karakter.

6 natuurgebieden

Er wordt op 22, 23, 26 en 27 maart 2007 gewerkt in 3 natuurgebieden van Natuurpunt vzw: De Blankaart te Woumen, de Scherpenberg en de Sulferberg in Heuvelland. Daarnaast wordt er ook gewerkt in Ieper aan de Majoorgracht op de vestingen, in het provinciedomein van de Palingbeek, in de Bommelaer in Poperinge en in de Sixtusbossen in eigendom van het Vlaams Gewest. Per dag wordt er ergens anders gewerkt. Zo blijft het boeiend voor de leerlingen: ze leren minstens 3 verschillende natuurgebieden kennen, elk met hun specifieke biotopen, planten of dieren. Ook het werk verschilt naargelang het gebied: van aanplanten van sneukelhagen tot het knotten van bomen, opruimen van takken, maaien, vrijzetten en opsnoeien van plantgoed, overzetten van padden… Iedere morgen krijgen ze een korte inleiding over het gebied, welk beheer er toegepast wordt, waarom het gebied aangekocht werd en beschermd dient te worden, wat er van de leerlingen verwacht wordt… Op het terrein worden de jongeren begeleid zowel door de beheerders als door een begeleidende leerkracht.

Evaluatie De Mol

Dankzij de voorbereiding van de leerkrachten uit het VTI van Poperinge, de vrijwilligers van De Bron vzw en de medewerkers op veel verschillende diensten heeft het project opnieuw heel wat slaagkansen. Jongeren zijn op die leeftijd niet altijd bezig met natuur, maar dergelijke projecten kunnen een eerste aangename kennismaking vormen met natuurgebieden, planten, dieren enz.

De leerlingen aan het werk in Westvleteren.

Info en foto's: Hubert Soenen.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.