Je was erbij > Overzicht

Eerste spadesteek rotonde - N8 - Veurne - 16/03/2007

Op vrijdag 16 maart 2007 werd de eerste spadesteek gegeven van de werken aan het kruispunt Europalaan met de Albert-I-laan te Veurne. Deze werken zijn de start van de werken aan de verbinding Ieper-Veurne die reeds vele jaren de Westhoek bezig houdt.

Het was eventjes wachten op minister Kris Peeters. Hij moest namelijk, zoals hij zelf zei, nog helpen bij het omdraaien van de smogborden op de autowegen ;-)

Burgemeester Verfaillie en minister-president Yves Leterme wachten hem op waarna Jan verfaillie iedereen welkom heet.

Veel volk op deze bijeenkomst.

Yves Leterme was de eerste gastspreker: 'Dit dossier houdt de Westhoek reeds 30 à 40 jaar bezig. We konden kiezen om ofwel verder aan te modderen of om een oplossing te vinden die rekening houdt met de belangen van iedereen. We hebben gekozen voor dit laatste. Het finale tracé van de verbinding Ieper-Veurne wordt wellicht reeds volgende week definitief goedgekeurd. Het dossier kenmerkt zich door een labyrint van procedures, onderzoeken en rapporten zodat we veel tijd en geduld moesten hebben".

Hij vervolgde: "We hebben gekozen voor een variant op het model 3 dat destijds werd uitgewerkt waarbij we vanuit Ieper, via de Reningestraat en de Steenstraat, ten noorden van Woesten aansluiten op de N8. Als we zeer binnenkort het definitieve tracé vastleggen, dan gaan we ook de mensen inlichten. Het geheel zal ongeveer 2 miljard Belgische frank of 50 miljoen EUR kosten. In het voorjaar van 2009 hopen we dat de werken kunnen aanbesteed worden. Vandaag is een bijzonder moment. De knopen in dit zeer moeilijke dossier zijn eindelijk doorgehakt".

Klik hier voor de integrale versie van de toespraak.

Daarna was het de beurt aan minister Kris Peeters: "Verkeersveiligheid is zeer belangrijk. Aanpassingen van de infrastructuur voor meer veiligheid zijn primordiaal. Bij dit kruispunt willen we opnieuw een gevaarlijk punt wegwerken via de aanleg van een tunnel, een strook voor de fietsers en een rotonde. We zullen hierbij in verschillende fases werken. De eerste fase loopt nu en omvat 50 werkdagen. De tweede fase start in september en omvat 140 werkdagen en de 3e fase is 50 werkdagen lang. Ik wil heel speciaal iedereen danken die heeft meegewerkt in dit dossier".

Burgemeester Verfaillie besloot met iedereen te danken en hoopte dat de werken in juni 2008 voltooid zullen zijn. Hij benadrukte dat zowel Veurne als Ieper steeds bereikbaar zullen blijven tijdens de werken. Daarna kregen de excellenties een geschenkpakket en werd er opgestapt naar het kruispunt.

De eerste werken zijn reeds gestart.

Yves Leterme mocht de kraan bedienen voor de eerste spreekwoordelijke 'spadesteek'.

Daarna vulde de kraanman opnieuw zeer snel het kleine putje ;-)

Aannemer Verhelst nv uit Oudenburg staat in voor de werken. Op het bord zien we hoe de rotonde en tunnel er zullen uitzien.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.