Je was erbij > Overzicht

De vierde lenteprikkel prikkelt 750 vrijwilligers - 31/03/2007

Voor de vierde maal organiseerden tien kustgemeentes onder impuls van het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer op 31 maart 2007 de Lenteprikkel. Onder een stralende blauwe hemel en een flinke noordenwind verzamelden 776 vrijwilligers zich om 10 km strand handmatig te reinigen (i.t.t. reiniging met de strandreiniger). Een strandreiniger is snel en efficiënt maar maakt jammer genoeg geen onderscheid tussen natuurlijk materiaal en zwerfafval. Met als gevolg: stranden met weinig schelpjes en containers vol zand, schelpen, hout, wieren en afval. Via handmatige reiniging blijven natuurlijke aanspoelsels liggen en vormen zo een rijke tafel voor vogels en insecten. Ze komen ook de duinvorming en kustverdediging ten goede

Er werd 2379 kg afval ingezameld over een lengte van 9,9 km, of ongeveer 250 kg afval per kilometer. Het bestond uit hout, touw en textiel, plastiek, papier en karton, metaal en blikjes, restafval en een weinig glas en rubber. Touw & textiel (593,5 kg) en Plastiek (528 kg) vormen samen met Hout 78,72% van de totale hoeveelheid ingezameld afval. De minst voorkomende fracties zijn Glas (1,05 %) en Rubber (2,27 %). Dit jaar werd een zeer grote hoeveelheid hout teruggevonden (31% van het totale verzamelde gewicht); waarschijnlijk te wijten aan het stormachtige weer en het springtij in de twee weken voor de lenteprikkel.

Bijna een kwart van het afval was afkomstig uit de visserij (touwen, netten, een visbak en handschoenen). Traditioneel spoelde ook heel vreemd afval aan: een douchekop, pralines, shampooflessen, een Spaanse visbak, sinaasappelen en een resem plastic soldaatjes. Een deel van het afval oa de shampooflessen en de pralinedozen was afkomstig van ladingverlies van gestrande containerschip Napoli dat eind januari in Lyme Bay aan de grond liep. Verschillende gemeenten verzorgden ook randactiviteiten zoals animatie en educatieve spelen of toonden een strandveegmachine in actie. En natuurlijk werden een droogje en een natje niet vergeten!

Wil je meer weten en zien wat in elke gemeente apart gebeurde en wat er daar specifiek verzameld werd? Neem dan een kijkje op www.lenteprikkel.be.


Info: Sylvia Theunynck, Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer / Foto's: Claude Willaert.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.