Je was erbij > Overzicht

Koksijde huldigt Johan Sobry - 12/03/2007

TOESPRAAK BURGEMEESTER MARC VANDEN BUSSCHE
Huldiging tweevoudig wereldkampioen strandzeilen Johan Sobry
12/03/2007 - 18.00u. - Raadzaal gemeentehuis

Beste collega’s uit het college,
Gemeenteraad- en OCMWraadsleden,
We verwelkomen uiteraard tweevoudig wereldkampioen strandzeilen Johan Sobry,
Beste genodigden,

We zijn hier vanavond samen in de raadzaal van ons nieuw gemeentehuis om Johan Sobry in de bloemetjes te zetten voor zijn uitzonderlijke prestatie, deze Koksijdenaar won immers twee keer na elkaar het wereldkampioenschap strandzeilen in klasse 2.

Niettegenstaande de eerste zeilwagens in 1900 reeds over het strand reden, kreeg de sport pas het laatste decennium meer bekendheid o.m. door de toenemende vrije tijd en de inspanningen die de LAZEF (de Landelijke Zeilwagen Federatie) en de verschillende clubs langs onze kust leveren. Ook de gemeente Koksijde is in het getouw voor de zeilwagensport: na de KYC en Windekind is het Sycod de derde strandclub waarvoor de gemeente Koksijde investeert in nieuwe infrastructuur. Als alles goed loopt, zullen deze werken in het najaar van 2007 van start gaan.

Naast de uitgebreide mogelijkheden om recreatief op de Belgische stranden te zeilen, blijken wedstrijden een spectaculaire dimensie aan de sport toe te voegen: getrainde piloten zoals Johan Sobry halen makkelijk topsnelheden van 100 km/h bij windkracht 6.

Naast Johan Sobry, valt in koksijde nog meer aanstormend zeilwagen-talent te ontdekken: op de laatste wereldkampioenschappen werd Koksijdenaar Alexander Maere (verontschuldigd), de jongste piloot in zijn klasse verdienstelijk vijfde bij de klasse2. De jonge Matthia Saubain (aanwezig) die de Koksijdse kleuren verdedigde met het logo van Koksijde in zijn zeil, werd er 14e in de klasse Standart, een opmerkelijke prestatie die beloond werd met de titel ‘beste junior’.

Zeilwagenrijden is een unieke en spectaculaire sport die snelheid, rust en strand combineert. Drie ingrediënten die Johan Sobry nauw aan het hart liggen.

Johan Sobry is altijd al een kind van het strand en de zee geweest. Als jonge scouts kwam hij in aanraking met de zeilwagensport bij de zeilwagenclub ‘De Krab’ in De Panne, en de kriebel liet hem nooit meer los.
Hij leerde de knepen van de sport in de clubwagens, die hij op de duur van binnen en van buiten kende door zijn jarenlange ervaring als ‘materiaalmeester’ van de jongeren-zeilwagenclub.

Door de jaren heen wist hij verschillende keren Belgisch kampioen te worden. In 1996 kaapte hij voor het eerst een medaille weg op een kampioenschap: hij werd derde op het Europees kampioenschap te Asnelles, Frankrijk.

Acht jaar later, we spreken 2004, werd hij te St. Peter-Ording, Duitsland, wereldkampioen in zijn klasse.

De wereldkampioenschappen worden om de twee jaar georganiseerd, in het najaar van 2006 stond voor Johan Sobry dus heel wat op het spel toen hij naar de wereldkampioenschappen in Le Touquet in Frankrijk vertrok om daar zijn titel te gaan verdedigen. Als heersend wereldkampioen wil men zich natuurlijk niet laten kennen.

Maar het lukte Johan om de kalmte te bewaren en te bewijzen dat hij de titel meer dan waard was, want ook deze keer kwam hij thuis met de titel ‘wereldkampioen strandzeilen klasse 2’.

Wij willen hem vandaag dan ook hartelijk proficiat wensen met deze titel. Wij zijn oprecht trots dat een Koksijdenaar deze eer te beurt valt.

Burgemeester Vanden Bussche overhandigt een geschenk.


Info en foto's: Gemeente Koksijde.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.